Glavni meni

web stranica Općine Donji Kraljevec

Traži

Na početnu stranu

150 GODINA RUDOLFA STEINERA

Rudolf Steiner150. JUBILARNA GODINA ROĐENJA RUDOLFA STEINERA 2011.
Posebni vlak Steiner-express 25.veljače u Donjem Kraljevcu


Rudolf Steiner, rođen je kao dijete željezničara u Donjem Kraljevcu, odrastao je na dvije druge željezničke postaje , a mnoge je sate svojega života proveo u vlakovima i čekaonicama.
Na putovanjima je pročitao na desetke knjiga, pisao pisma u klimavim vagonima i pripremao svoja izlaganja sjedeći među ostalim putnicima.
Taj „život na putovanjima“ od samoga se početka znakovito, poput crvene niti upleo u pripreme spomen godine te je ubrzo, kako u oblikovanju zajedničke internetske platforme, tako i u geslu da unutrašnjeg i vanjskog čovjeka valja staviti u pokret, pronašao privla(k)čan odgovor.

U tom nam je smislu povodom 150. Steinerova rođendana, uspjelo proširiti mogućnosti putovanja, te, kao objedinjavajući potez spomen godine, na tračnice postaviti pravi poseban vlak Rudolf Steiner koji će okupiti učesnike iz cijeloga svijeta i pružiti im jedinstvenu mogućnost da se na posve poseban način upute tragovima utemeljitelja antropozofije.

Vlak InterRegio bio je „vlak za ljude“ Njemačke željeznice. Proizvedena u, upravo za InterRegio osnovanoj „najmodernijoj tvornici vagona u Europi“(manager magazin) vozila su predstavljala „novu kulturu putovanja vlakom“.

Vlak se postepeno uvodio od 1988., te je na koncu vozio u dvosatnom ritmu na 24 linije i sa 440 vlakova dnevno opsluživao mrežu od otprilike 11.000 kilometara.
Oblikovanje vozila pokrenuo je Karl Dieter Bodack a ostvareno je posredstvom ureda iz Stuttgarta (Jens Peters) u suradnji sa oblikovateljem boja Fritzom Fuchsom iz Jaerne (Švedska).
Temelji se na društvenim poticajima Rudolfa Steinera prema čijim se smjernicama pristupilo izradi nacrta pri Njemačkoj željeznici, te razvojnom radu i proizvodnji u PFA.
Osnove nacrta proizašle su iz umjetničkih i arhitektonskih zasada Rudolfa Steinera te su oblikom i bojom svih prostorija pratile organski slijed. Nasljednica Njemačke željeznice d.o.o., NJŽ Regio, kao poseban vlak za Rudolf Steiner Expres na raspolaganje sada stavlja takova InterRegio vozila, obogaćena klub-vagonom Rajnino zlato u sredini vlaka, i zapregnuta po predaji znanom brzohodnom lokomotivom 103. N
eobičan interijer vlaka sa prostranim hodnicima, odjeljcima i salonima, te udobnim klub-vagonom putnicima će pružiti najbolje uvjete za međusobne susrete i razgovor. K tomu su na željezničkim postajama Steinerova djetinjstva i mladosti u pripremi još i mnogobrojna događanja i priredbe.


Ukrcajte se, molim!
Mnogobrojne organizacije i inicijative u cijeloj Europi pripremaju se u ovo vrijeme na veliku jubilarnu godinu 2011. , u kojoj se rođendan Rudolfa Steinera niže po 150. put.

Kako bi se pojednostavila zajednička komunikacija svih sudionika i omogućila optimalna koordinacija pojedinih namjeravanih priredbi kao i jedan jedinstven i međusobno udešen nastup, ponudit će Rudolf Steinerov arhiv u Dornachu zajedničku platformu 27. veljače 2010.

Na internetskoj stranici
www.rudolf-steiner-2011.com možete pronaći uz velike kongrese, zasjedanja, izložbe i izvedbe, i manje priredbe koje imaju izravan odnos prema toj svečanoj godini.

Kako bi se korisniku omogućila po mogućnosti najbrža orjentacija, pojedine će priredbe biti pristupačne, podjeljene prema geografskim i kalendarskim kao i tematskim i formalnim gledištima.

Osim toga ta internetska stranica u suradnji sa
www.anthromedia.net nudi temeljne informacije biografije Rudolfa Steinera kao i bazu informacija o svim antropozofskim životnim poljima.

Pod nazivom <Turistički pratioc> mogu svi kooperacijski partneri i sponzori biti prikazani, kao i naznačen dobrovoljni prilozi preko online računa . Zbog internacionalnog izvršenja projekta, internetska će stranica biti dostupna na njemačkom i engleskom jeziku.
Molimo vas da priredbe s naslovom (odnosno naslovom rada), mjestom, vremenom i priređivačem pošaljete na: kontakt@rudolf-steiner-2011.com
i/ili na:
Nadine Aeberhard-
Joschepresse@anthromedia.net za Švicarsku
Florian Stegmaier
oeffentlichkeit@anthroposophische-gesellschaft.org za Njemačku
Stephan Siber
kontakt@rudolf-steiner-2011.com za Austriju
Bregtje Andela
bregtje.andela@gmail.com za Nizozems
kuIsabelle Ablard Dupin
iah.dupin@gmail.com za Francusku
Mauro Fenu za Italiju
Anezka Janatova
anezka.janatova@anthroposof.cz za Prag
Sandra Percac
sandra@donjikraljevec.hr za Hrvatsku
Peter Augustin
pr@waldorfschule.de za Waldorfske škole


Vijesti | VMO D.Kraljevec | OPĆINSKA TIJELA | SJEDNICE | DOKUMENTI | UDRUGE | Rudolf Steiner | Arhiva | Site Map

tumblr analytics

Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni