Glavni meni

web stranica Općine Donji Kraljevec

Traži

Na vsebino strani

arhiva 09.2013

Arhiva > 9. mjesec 2013


JAVNI POZIV KORISNICIMA PRORAČUNA OPĆINE DONJI KRALJEVEC ZA DOSTAVU
PROGRAMA I FINANCIJSKIH PLANOVA ZA 2014. ODINU

Pozivaju se korisnici proračuna Općine Donji Kraljevec da dostave okvirne programe rada i financijske planove za 2014. Godinu.

Pod korisnicima proračuna Općine Donji Kraljevec podrazumijevaju se ustanove, društva, klubovi, udruge i druge organizacije s područja Općine Donji Kraljevec, a naročito:

- Odgojno – obrazovne ustanove
- Kulturne udruge
- Sportski klubovi i udruge
- Humanitarne udruge
- Vjerske organizacije
- Ostale udruge, zajednice i klubovi

Uz okvirne programe rada i financijske planove potrebno je dostaviti i financijska izvješća za 2012. Godinu.

Rok za dostavu programa rada i financijskih planova za 2014. Godinu te financijskih izvješća za 2012. Godinu je 10. Listopada 2013. Godine, na adresu
Općina Donji Kraljevec, Kolodvorska 52D, Donji Kraljevec.

Korisnici proračuna Općine Donji Kraljeveckoji ne dostave navedeno u propisanom roku neće se uzimati u obzir za financiranje u 2014. Godini.

Načelnik Općine Donji Kraljevec:
Miljenko Horvat

__________________________________________________________________

UDRUGA SPORTSKE REKREACIJE "SPORT ZA SVE"
REKREATIVKE U SARAJEVU

Ovog vikenda (14.-15.09.2013.) Udruga sportske rekreacije "Sport za sve" općine Donji Kraljevec organizirala je izlet u Sarajevo.
Po dolasku u Sarajevo, slijedio je razgled šireg centra grada autobusom i pješice uz lokalnog turističkog vodiča: mostovi na rijeci Miljacki, Bašćaršija, katedrala, đamije…

Uz razgledavanje i šetnju slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na tržnicu, ručak u jednoj od brojnih ćevabdžinica, ispijanje tradicionalne kave, šetnju Baršćaršijom, kušanje poznatog Sarajevskog piva u pivnici, kupovinu suvenira…

Slijedio je posjet jednoj od najspektakularnijih građevina u Europi “AVAZ TWIST TOWER” gdje se na visini od 150 metara nalazi vidikovac s kojeg se pruža veličanstven pogled na Sarajevo i okolicu.
Na večer se održao „dernek“.
U povratku iz Sarajeva slijedila je posjeta na periferije Sarajeva gdje se posjetilo Vrelo Bosne, prirodnu znamenitost u podnožju planine Igman.
Nakon šetnje i uživanje u prirodi uz izvor rijeke Bosne slijedio je u nedjelju polazak prema Hrvatskoj preko Travnika gdje se uz šetnju i razgledavanje slobodno vrijeme iskoristilo za kavu ili konzumaciju tradicionalnih bosanskih specijaliteta (bureka, sirnice, krumpiruše i raznih kolača…).

Cilj izleta nije bio samo vidjeti ljepote Sarajeva i šetnja , već učvršćivanje odnosa i druženje.
Takva druženja pomažu u opuštanju i suzbijanju stresa kojeg uzrokuje svakodnevna jurnjava.
Ubuduće pozivamo sve zainteresirane da se pridruže Udruzi ne samo na izletima, već i na vježbi.


galerija fotografija


__________________________________________________________________

OPĆINA DONJI KRALJEVEC

Klasa:021-05/13-01/30
Ur.broj:2109-06-13-01
D. Kraljevec, 12.09.2013.

Na temelju članka 34. Statuta Općine Donji Kraljevec, te članka 58. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Općine Donji Kraljevec SAZIVAM 4. sjednicu Općinskog vijeća Općine Donji Kraljevec za PETAK, 20. rujna 2013. godine s početkom u 19,00 sati u prostorijama Općine Donji Kraljevec u Donjem Kraljevcu, Kolodvorska 52 D.

Za sjednicu predlažem sljedeći
DNEVNI RED

1.Obračun Proračuna od 01.01. do 30.06.2013.g. ,
2.Prijedlog odluke o donošenju I. izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja poduzetničke zone u Hodošanu ,
3.Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom doprinosu ,
4.Prijedlog odluke o raspuštanju Savjeta mladih ,
5.Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Savjeta mladih Općine Donji Kraljevec /,
6.Prijedlog odluke o komunalnim djelatnostima Općine Donji Kraljevec koje se obavljaju na temelju ugovora o koncesiji ,
7.Prijedlog odluke o komunalnim djelatnostima Općine Donji Kraljevec koje se obavljaju na temelju ugovora o povjeravanju komunalnih poslova ,
8.Prijedlog odluke o objavi javnog natječaja za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza pokojnika na području Općine Donji Kraljevec ,
9.Prijedlog odluke o objavi javnog natječaja za obavljanje komunalne djelatnosti crpljenja, odvoza i zbrinjavanja fekalnih voda iz septičkih, sabirnih i crnih jama na području Općine Donji Kraljevec ,
10.Prijedlog odluke o imenovanju stručnog povjerenstva u postupku davanja koncesije za obavljanje djelatnosti ,
a)Preuzimanja i prijevoza pokojnika na području Općine Donji Kraljevec,
b)Crpljenja, odvoza i zbrinjavanja fekalnih voda iz septičkih i sabirnih jama na području Općine Donji Kraljevec
11.Prijedlog Rješenja o imenovanju članova komisija i odbora, te Socijalnog vijeća :
- Odbor za statutarno-pravna pitanja
- Komisija za provođenje natječaja za prodaju nekretnina
- Komisija za procjenu nekretnina
- Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda


- Komisija za popis imovine
- Odbor za proračun
- Odbor za gospodarstvo i poljoprivredu
- Odbor za sport
- Odbor za kulturu
- Odbor za prostorno planiranje
- Socijalno vijeće
12. Ostala pitanja, prijedlozi i informacije.

Na sjednicu pozivam:
a) načelnika, gosp. Miljenka Horvata,
b) zamjenicu načelnika, gđu. Snježanu Pongrac,
c) predstavnike sredstava javnog priopćavanja. PREDSJEDNICA OV: Laura Bunc

__________________________________________________________________

NA PROŠTENJU U SUMEGU


Minule nedjelje, 15.rujna 2013. vjernici iz Donjeg Kraljevca, Draškovca te nekolicina iz Goričana, jednim autobusom predvođeni župnikom župe Draškovec, Matijom Vonićem te prevoditeljicom Etelkom Nemeth posjetili su grad Sumeg u županiji Veszprem u susjednoj nam Republici Mađarskoj.

Drugu godinu zaredom organizirano je ovo malo hodočašće na proštenje u crkvu Majke Božje žalosne u Sumeg ili Šimeg – grad koji je s Draškovcem povezan s osobom Jurjem plemenitim Osterhuberom, upraviteljem Međimurja, gospodarom Draškovca, plemićkim sucem i upraviteljem Althanova dvora u Čakovcu iz 18. st. Juraj Osterhuber oženio se s Annom r.Tarayi iz Sumega, imali su šestero djece, živjeli u kuriji u Draškovcu, a pokopani su u kripti župne crkve u Šimegu. U crkvi Žalosne gospe obišlo se oko oltara gdje se moože vidjeti niz kamenih pločica sa zahvalama vjernika Majci Božjoj. Prije mnogo godina ta crkva je izgorjela, a ostao je samo kip Majke Božje s mrtvim Isusom u krilu. Tu su se dogodila i neka čuda ozdravljenja, npr.jedna Austrijanka izliječila je nogu moleći se pred tim kipom. Evidentirano je preko 200 čudesnih ozdravljenja.
Vjernici župe Draškovec prisustvovali su misi na mađarskom jeziku na kojoj se okupio veliki broj mađarskog naroda koji zadivljuju svojom velikom vjerom i pobožnošću. Nakon svečane mise procesijom se prošlo gradom Šimegom, a potom se dogradonačelnik Sumega
Ferenc Kulcsar pridružio vjernicima župe Draškovec te počastio ukusnim ručkom u jednom od restorana grada Sumega smještenom podno povijesne, fascinantne utvrde iz 13.st. Naravno da nas je put odveo do samog vrha utvrde za koju se vjeruje da ju je sagradio Bela IV, te koja je hrabro odolijevala svim napadima Turaka. Prošlo se zidinama, prostorijama utvrde koje vjerno dočaravaju povijest ovog područja kroz stoljeća.
U nekolikominutnom posjetu imanju Nyirlaki izvana se obišao dvorac obitelji Osterhuber gdje je danas smješten dom za starije i nemoćne osobe, a oko dvorca je prekrasni perivoj koji vodi do željezničke stanice kojom su Osterhuberi vlakom iz Međimurja – D.Kraljevca dolazili na svoje imanje.
Nezaobilazni gradić, ujedno i posljednja postaja ovog putovanja bio je Keszthely – grad grofova Feštitića. Obišli smo jedan od najljepših mađarskih dvoraca izgrađen davne 1745.g. koji odiše ljepotom, veličinom, skladom s divno uređenim okolišem prepunim cvijeća, fontana...
Kako je dogovoreno, suradnja s gradom Sumegom nastavlja se i dalje, a vjernici ispunjeni duhovnošću, jednim lijepim druženjem te kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama naših susjeda kreću s novom pozitivnom energijom u daljnji život. (Danijela S.Lengelić)


galerija fotografija

__________________________________________________________________

HODOČAŠĆE NA TRSAT


Vjernici donjomeđimurskog dekanata, a između njih i župljani Donjeg Kraljevca na sam Dan pobjede, 5.kolovoza već tradicionalno su hodočastili na najstarije marijansko svetište Trsat u Rijeci.

Obišla se crkva Blažene Djevice Marije i franjevački samostan, a vjernici su u jako velikom broju na +35 stupnjeva križnim putem uzbrdicom pjesmom i molitvom iskazali svoju ljubav prema Bogu.

Vrlo svečana sveta misa služena je na otvorenom, a potom su se vjernici D.Kraljevca i Draškovca s dva sutobusa zaputili prema turističkom naselju Crikvenica na poslijepodnevno osvježenje koje je potrajalo do večernjih sati.

Kako je istaknuo župnik župe Draškovec,
Matija Vonić, ispunjeni duhovnošću te osvježeni u našem lijepom Jadranu, koraci će nam biti lakši. (D.S. Lengelić)


galerija fotografija

__________________________________________________________________

ŽUPA DRAŠKOVEC
37. broj Nedjeljnog liturgijskog listića


Iz tiska je izašao novi :


37. broj Nedjeljnog liturgijskog listića

ŽUPE SVETOG ROKA- DRAŠKOVEC

U njemu možete pročitati:

- Najnoviji raspored sv. misa,
- Iz života naše župe,
-
Redovni godišnji doprinos za župne potrebe,


__________________________________________________________________


MAŽORETKINJE I TWIRLING KLUB DONJI KRALJEVEC
Priredba u mažoret plesu i twirlingu i revija mažoretkinja

Mažoretkinje i Twirling klub Donji Kraljevec u nedjelju 08.09.2013 organizirale su godišnju priredbu u mažoret plesu i twirlingu i reviju mažoretkinja Donjim Kraljevcom.U 15:30 krenule su defile mažoretkinja u paradnim uniformama uz Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljevec od sportske dvorane do poslovnog centra Betaplast i natrag.
Uz domaćine Mažoretkinje Donjeg Kraljevca sudjelovale su i mažoretkinje Goričana, Kotoribe i Ludbrega.
U programu je veliki broj posjetitelja istinski uživao u različitim i zanimljivim koreografijama Mažoretkinja Donjeg Kralljevca i gostiju iz Kotoribe, Goričana i Ludbrega.galerija fotografija

__________________________________________________________________

ŽUPA DRAŠKOVEC
Posjet grofu i grofici Althan


Župljani župe Draškovec posjetil su u subotu 8. rujna 2013. Trausdorf (Gradišće) te Murstetten u Republici Austriji gdje su posjetili crkvu i mauzolej.

U Zwentendorfu je bio održan susret s grofom i groficom Althan.
U povratku puta posjećen je Baden uz razgledanje crkve,kasina i hotela Sacher (saher torta).

Naime grof Michael Althan III bio je osobni tajnik cara Karla VI. (III.), dakle najmoćniji čovjek u carstvu odmah iza cara.
Imao je mnogo dvoraca po carstvu i mnogo imanja. Njemu je pripalo i Međimurje. Nakon njegove smrti Međimurjem gospodari njegov sin Althan IV.
Posjet grofu Althanu u Zwentendorfu

Veliki interes je vladao u našoj župi za ovo putovanje u Austriju. Razlog takve zainteresiranosti je bio ,između ostaloga, i posjet grofu Michaelu Alexandru von Althan.

Grofovska obitelj Althan je bila u prošlosti najmoćnija aristokratska obitelj u carstvu odmah iza samoga Cara. Zauzimali su veoma visoke i odgovorne dužnosti i počasti u carstvu. U jednom trenutku povijesti obitelj Althan je bila i gospodar Međimurja.

Nakon prošlogodišnjega posjeta grofa i grofice Althan našem Draškovcu i nakon poziva da ih posjetimo u ovoj godini,evo realizirali smo to naše putovanje.

Krenuli smo u 4,00 put Austrije. Nakon nekih prometnih poteškoća ipak smo došli do prvog našeg odredišta a to je Gradišćansko mjesto Trausdorf(Trajštof). Župnikovi prijatelji,obitelj Cvitkovich(Cvitković) poslužili su nas laganim doručkom. U Trausdorfu je prošlosti živjelo samo hrvatsko stanovništvo ali sada se taj broj smanjio pa ih u selu živi oko 800 stanovnika, a oko 900 je Austrijanaca. Put nas je doveo do mjesta Murstetten. U Murstetenu su nas dočekali župnik Josef Resch i grof Alexandar i grofica Maria von Althan. U veoma prijateljskom i ugodnom ozračju pogledali smo prekrsanu župnu crkvu Preobraženja Kristova. Crkva je i zadužbina obitelji Althan a i mjesto počivališta posmrtnih ostataka te plemenitaške obitelji.

Poslije razgledanja crkve,poželjeli smo vidjeti i mauzolej obitelji Althan koji se nalazi malo poviše samog sela. Mauzolej se uređuje i restaurira. Naša želja je bila zajednička slika sa grofovskom obitelji Althan i g.Župnikom.

Imali smo posebno lijepu priliku vidjeti mnogo starih traktora na tzv.Oktober festu u Murstetenu.

Put nas je odveo u župu Wurmla. Župnik Resch upravlja s dvije župe i to s Wurmlom i Murstettenom koje zajedno broje oko 2000 vjernika. Nakon svih tih utisaka došlo je vrijeme ručka. Ručali smo u jednom seoskom gospodarstvu u Miclheldorfu. Nahranjeni dobrom hranom ,uputili smo se put Zwentendorfa. Dočekao nas je grof Alexandar i grofica Maria. Ono što treba istaknuti je i to da su i grof i grofica bili obučeni u njihovu tradicionalnu nošnju. U veoma ljubaznom razgovoru i druženju u perivoju oko oba dvorca obitelji Althan,poželjeli smo se i slikati ispred dvorca . Grof nam je pokazao i jedan dio gospodarstva i gospodarskih zgrada. Požalio se na nevolju koja ih je zadesila, jer ovoga proljeća bila je i velika poplava Dunava,pa im je bilo i poplavljeno preko 1000 ha zemlje. Oprostili smo se veoma srdačno s grofovskom obitelji Althan i krenuli put Badena. Obećali su nam ,ako bude moguće,da nas posjete u Draškovcu i za Rokovo 2014. Althani smatraju Zwentendorf svojim domom te se svake godine oko Velike Gospe sastaju i dolaze iz cijeloga svijeta na druženje.

Baden- poznato turističko mjesto sa više od 50 hotela poznato i po svome najvećem Casinu u Europi. Zaustavili smo se pred hotelom Sacher i razgledali izvana sam hotel i kuću obiteljin Sacher gdje je ispečena već nadaleko poznata torta Sacher. Iznad hotela vidjeli smo i ruševine negadašnjeg grada-tvrđave iz 12 stoljeća.Vidjeli smo i prvi bečki vodovod na kojem se održava festival piva i to na 14 km dugom štandu nude se razne vrste piva i proizvoda. Nismo uspjeli vidjeti Rosarium u kojemu se nalazi preko 30 000 stabljika ruža i to preko 860 različitih vrsta. Zadnjih godina uzgajivači ruža upotrebljavaju samo biološka sredstva u borbi protiv štetočina. Svake godine u lipnju održavaju se dani ruža "Rosentage".

Zbog kratkoće vremena nismo uspjeli vidjeti i veliki i poznati samostan Cistercita u Heligenkreuzu,kao i još mnogo toga,ali nadamo se nekom drugom prilikom. Zahvaljujemo g.Đuri i gđi.Katici Slaviček koji su nam bili od velike pomoći u ovom našem putovanju.

Već je noć bila kada smo se našli u Trausdorfu(Trajštofu) i uz kratko druženje uz "špricer" kod obitelji Cvitković krenuli smo put Draškovca. Umorni od puta ali ispinjeni prekrsnim utiscima i veoma zadovoljni vratili smo se u svakodnevnicu ali u mislima će nam ostati ovi prekrsni doživljaji i druženja. " lijepo je imati posvuda prijatelje!" rekao je naš župnik,a grof Alexandar je dodao !"..da gospodine Župniče,a vi zaista puno činite na tome povezivanju.Zahvalan sam Vam na ovome prijateljstvu". Neka ova rečenica bude kao prekrasna slika i poziva za učvršćivanje prijateljstava. (Matija Vonić)


galerija slika

__________________________________________________________________


SPEEDWAY STADION MILENIUM
Speedway u Hrvatskoj uživo na televizijama milijuna gledatelja

Europsko prvenstvo u speedwayu koje se održava 14. rujna jedan je od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj; utrka koju uživo prenosi Eurosport, a stadion posjećuje do sedam tisuća gledatelja iz Hrvatske i europskih zemalja.

Jurica Pavlic hrvatski je predstavnik u ovom prvenstvu; iza sebe već ima dvije titule europskog prvaka, u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

Za ovogodišnju titulu prvaka Europe voze se četiri finalne utrke: Gdansk (Poljska), Togliatti (Rusija), Goričan (Hrvatska) i Rzeszow (Poljska). Trenutno je vodeći Rus Emil Sayfutdinov, 24-godišnja zvijezda speedwaya koji se bori i za titulu prvaka svijeta u Grand Prixu, dok je Jurica Pavlic na 11. mjestu.

Nastupaju vozači Tomasz Gollob, svjetski prvak iz Poljske, Nicki Pedersen, trostruki svjetski prvak iz Danske, Martin Vaculik, ovogodišnji vozač Grand Prixa, Tai Woffinden, Britanac trenutno drugoplasirani u svjetskom prvenstvu, Kryzsztof Kasprzak, Poljak sa svjetskom i europskom titulom, te ostali najbolji vozači Europe.

Utrka se održava u večernjim satima, s početkom u 19:00 što događaju daje poseban doživljaj na jednom od najljepših stadiona u Europi.
Natkrivene tribine, parkiralište za tri tisuće vozila, adrenalinske vožnje na motorima bez kočnica i brzina, koji voze na pogonsko gorivo metanol, samo su neke od zanimljivosti koje pruža ovaj sport!

Speedway je u Međimurju prepoznat kao jedna od najvećih atrakcija te okuplja posjetitelje u dobi od 5 do 85 godina. Speedway klub „Unia“ vrhunski je organizator evenata koji zahtijeva najviši nivo organizacije, s obzirom da se utrka prenosi milijunima gledatelja uživo, te na utrci sudjeluje i do 250 osoba kako bi sve prošlo u savršenom redu.
Ovo je 51. utrka na stadionu Milenium od 2005. kada je otvoren.

Ulaznice su u pretprodaji u sustavu Eventima po cijeni od 60 do 500 kuna, stadion se u subotu otvara u 16 sati, dok je službeni trening u 11 sati otvoren za sve posjetitelje.

__________________________________________________________________

ŽUPA DRAŠKOVEC
36. broj Nedjeljnog liturgijskog listića


Iz tiska je izašao novi :


36. broj Nedjeljnog liturgijskog listića

ŽUPE SVETOG ROKA- DRAŠKOVEC
U njemu možete pročitati:

- Najnoviji raspored sv. misa,
- Iz života naše župe,
-
Redovni godišnji doprinos za župne potrebe,


__________________________________________________________________

MAŽORETKINJE I TWIRLING KLUB DONJI KRALJEVEC
Priredba u mažoret plesu i twirlingu i revija mažoretkinja

Mažoretkinje i Twirling klub Donji Kraljevec u nedjelju 08.09.2013 organiziraju godišnju priredbu u mažoret plesu i twirlingu i reviju mažoretkinja Donjim Kraljevcom.
U 15:30 krenut će defile mažoretkinja u paradnim uniformama uz Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljevec od sportske dvorane do crkve i natrag.
Uz domaćine Mažoretkinje Donjeg Kraljevca sudjeluju i mažoretkinje Goričana, Kotoribe i Ludbrega.
Nakon defilea,početkom u 16 sati, mažoretkinje i twirlingaši svih klubova učesnika će usportskoj dvorani izvestinove koreografije koje sunekoliko mjeseci uvježbale.
Zvijezda programa je
Tihomir Bendelja višestruki europski i svjetski prvak u twirlingu i trener Donjeg Kraljevca.
Organizira se i tombola sa vrijednim nagradama.Mažoretkinje na ŠpancirfestuMažoretkinje i twirlingaši Donjeg Kraljevca po drugi put su bili sudionici revije mažoretkinja na Špancirfestu u Varaždinu u subotu 31.08.2013.
U solo izvedbi nastupale su twirlingašice
Roberta Kovačić, Dora Štefok, Paula Percač i Lana Naranđa sa koreografijama trenera Tihomira Bendelja.

Juniorke i kadetkinje su za ovu prigodu pripremile koreografiju sa trenericom
Tihanom Ledenko.
galerija fotografija

__________________________________________________________________


ŠRD TRNAVA HODOŠAN
Završno kolo međimurskih ligaProtekli vikend završila su službena natjecanja u organizaciji Saveza ŠRD Međimurske županije.

U nedjelju, 25. kolovoza, održalo se posljednje 6. kolo 2. međimurska liga-istok na ribnjaku u Hodošanu za seniore gdje je uzorni domaćin bio “Trnava” Hodošan.

Nastupilo je 10 ekipa:


Ekipni rezultat:
1.Smuđ Goričan
2.Trnava Hodošan
3.Sunčanica Pribislavec

Ukupno pojedinačno:
1.
Novak Šaša (Sunčanica Pribislavec)
2.C
vetanović Goran (Smuđ Goričan)
3.K
os Dražen (Som Kotoriba)

rezultati - ekipni i pojedinačni plasman (opširnije)


galerija fotografija

__________________________________________________________________

8. VOĆARSKI SAJAM
U Donjem Kraljevcu održan osmi Voćarski sajam

emeđimurje.hr

Zahvaljujući nekolicini entuzijasta prije osam godina u Donjem Kraljevcu pokrenut je voćarski sajam. Kontinuirano od 2006. godine sajam je rastao te je danas manifestacija koja na kojoj su zastupljeni svi hrvatski proizvođači jabuke.Na otvorenju 8. voćarskog sajma održanom u dvorani OŠ Donji Kraljevec u petak, okupilo se 150 izlagača iz Hrvatske ali i inozemstva. U tri dana sajma osim prezentacije proizvoda, održat će se i niz predavanja, okruglih susreta i savjetovanja. Kako je na otvaranju istaknuo župan Međimurske županije
Matija Posavec, uz Zrinske, vino i krumpir, jabuka je sigurno jedan od simbola Međimurja.
- Međimurska županija uvijek je u okviru svojih mogućnosti vodila računa o poljoprivredi, a tako će biti i u budućnosti, rekao je župan i naglasio činjenicu da na žalost, i proizvodnja voća konkretno jabuka, dijeli sudbinu većeg dijela poljoprivredne proizvodnje.
Neizvjesnost oko konačne cijene jabuke, koči daljnji razvoj ove grane jer se u našim trgovinama već u veljači ne može kupiti domaća jabuka, odnosno proizvodimo samo 40 posto vlastitih potreba. To je šteta jer imamo više nego konkurentnu kvalitetu, te mnogo neiskorištenih poljoprivrednih površina za podizanje novih nasada - rekao je Posavec.


galerija fotografija

(video i foto studio VIPRO i D.H.)


Čestitao je organizatorima što su u ova vremena uspjeli ovdje u Donjem Kraljevcu okupiti ovako velik broj izlagača i što imaju viziju daljnjeg razvoja ove manifestacije. Naglasio je i da u promociji našeg gospodarstva i razvoja poljoprivredne proizvodnje uvijek mogu računati na podršku i pomoć Međimurske županije.

Načelnik Općine Donji Kraljevec
Miljenko Horvat, rekao je da je Sajam rezultat rada nekolicine entuzijasta koji su gledajući slične manifestacije u okruženju došli na ideju organizirati nešto slično kod nas. Sajam se od onda konstantno razvijao te danas na njemu sudjeluju svi koji nešto znače u proizvodnji jabuka.

Kako je naša zemlja ušla u Europsku uniju, našim voćarima otvaraju se brojne nove mogućnosti te će sljedeći deveti po redu biti u pravom smislu međunarodni. Sajam je otvorila izaslanica ministra poljoprivrede, pomoćnica
Davorka Hajduković. I ona je čestitala organizatorima što su u ova gospodarski teška vremena uspjeli organizirati ovakav sajam.

Sajam će u svoji osam godina postojanja postao mjesto gdje se donosi svojevrsna platforma za politiku prema ovoj poljoprivrednoj grani. Iako danas na sajmu nije bilo ministra, obećala je da će u najskorije vrijeme organizirati sastanak na kojem bi se ministar poljoprivrede
Tihomir Jakovina upoznao s aktualnostima u proizvodnji jabuka.

Ove godine izostala je tradicionalna objava otkupne cijene jabuke za ovu sezonu. Proizvođači tvrde da im cijena od 2,50 do 3,00 kune po kilogramu za ekstra klasu pokriva troškove proizvodnje, no ne vjeruju da će je uspjeti postići.
Inače, u Međimurju se proizvede trećina hrvatske jabuke koja se u cijelosti plasira, dijelom kao industrijska, a dijelom kao konzumna. Zanimljivo je da je dvorana ove godine ispunjena do posljednjeg mjesta, a slično je i sa izložbenim prostorom na otvorenom. Sajam je otvoren do nedjelje, a cijena ulaznice je 10 kuna.


__________________________________________________________________


8. VOĆARSKI SAJAM
Očekuje se 150 izlagača na 8. voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu

Od 30. kolovoza do 1. rujna u Donjem Kraljevcu održat će se 8. voćarski sajam. Ova tradicionalna manifestacija okuplja poljoprivredne proizvođače iz Međimurja i susjednih županija, ali i prodavače opreme i strojeva za voćarstvo.

Najavljujući ovogodišnji sajam zamjenik župana Međimurske županije
Zoran Vidović na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Županije u četvrtak, rekao je da u Donji Kraljevec voćari dolaze ne samo prezentirati svoje proizvode, već i odslušati stručna predavanja.
Županija je tradicionalni suorganizator, te je iz svog proračuna ove godine za organizaciju i oglašavanje namijenila 18.600,00 kuna.

Vidović je naglasio da već zatvaranjem vrata ovogodišnjeg sajma moraju početi pripreme za sljedeći, na koji bi trebao biti međunarodni. Predsjednik Organizacijskog odbora
Tomislav Horvat, rekao je da su na sajam pozvali i ministra poljoprivrede, a žele ga upoznati sa problemima koje imaju voćari a vezani su uz prodaju, otkup i plasman njihovih proizvoda.Sajam je i mjesto na kojem se obznanjuje otkupna cijena jabuke za aktualnu sezonu. Prema Horvatu, postoje naznake da ove godine neće biti poticaja, a očekuje se cijena između 2,50 i 3 kune po kilogramu za ekstra kvalitetu.
Načelnik Općine Donji Kraljevec
Miljenko Horvat rekao je da je sajam važan i za Donji Kraljevec, ali i sve proizvođače i one vezane uz voćarstvo kao mjesto na kojem izmjenjuju iskustva ali i saznaju novosti.
Inače, iznajmljena je cijela dvorana, očekuje se 150 izlagača, a bit će više tvrtki koje će izlagati poljoprivrednu opremu. Cijena ulaznice bit će 10 kuna, očekuje se oko 2 tisuće posjetitelja. emedjimurje.hr


__________________________________________________________________

KLUB MLADIH PUSTAKOVČAN
Igre mladih Međimurske županije 2013.


Povodom Međunarodnog dana mladih, u subotu 17. kolovoza, održane su 3. igre mladih Međimurske županije.
Glavni je organizator Igara, koje su se održale na sportskim terenima u Donjem Pustakovcu, Klub mladih „Pustakovčan“ uz podršku Saveza udruga mladih Međimurja.
Na početku događaja, sve okupljene natjecatelje i goste... pozdravili su načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat te župan Međimurske županije Matija Posavec.
Poručili su mladima da se što više druže na takav način i poželjeli im sreću u predstojećim igrama.
Prije početka samih igara, za sve sudionike i posjetitelje predstavnici Udruge mladih iz Lepoglave održali su zanimljivo predavanje o financiranju udruga kroz međunarodne projekte.
U natjecateljskom dijelu ovogodišnjih Igara mladih sudjelovala je 21 ekipa, sastavljena od mladih iz svih krajeva Međimurja.
Ekipe su se natjecale u pet različitih i vrlo kreativnih igara; međimurskoj alki, transportu i guljenju krumpira, brzinskom ispijanju piva, putu oko svijeta te štafeti. Natjecateljima, ali i gledateljima, posebno se dopala i najviše ih nasmijala igra „put oko svijeta“. O čemu se radi možete pogledati na fotografijama i snimkama. Titulu najboljih odnijela je ekipa Udruge mladih Gornji Hrašćan, drugo mjesto zauzela je Udruga mladih Vratišinec, a treće mjesto podijelile su ekipa Poljnjovčan 1 i Gardinovec 1. Iako je natjecateljski duh bio prisutan u svim igrama, mladi su se u navijanju, pauzama, a posebno nakon igara družili kao da su svi iz iste ekipe. Za zabavu i odličnu atmosferu pobrinuli su se dečki iz Tamburaškog sastava Frikovi, koji su zabavljali sve prisutne do ranih jutarnjih sati. Iznimno smo zadovoljni odazivom na ovogodišnje Igre, fair play ponašanjem tijekom natjecateljskog dijela, a posebno prijateljskom atmosferom i druženjem mladih iz našeg malog Međimurja. Nadamo se da će takva okupljanja, suradnja i međusobna komunikacija mladih postati lijepa tradicija. Također, željeli bi da se u Međimurju osnuje što više udruga mladih kako bi se mladi što više povezali i kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme.

fotogalerija slika

Klub Mladih PustakovčanŽUPA DRAŠKOVEC
34. broj Nedjeljnog liturgijskog listića


Iz tiska je izašao novi :


34. broj Nedjeljnog liturgijskog listića

ŽUPE SVETOG ROKA- DRAŠKOVEC
U njemu možete pročitati:

- Najnoviji raspored sv. misa,
- Iz života naše župe,
-
Redovni godišnji doprinos za župne potrebe,


__________________________________________________________________


MEĐUNARODNI SAJAM VOĆARSTVA - DONJI KRALJEVEC 2013.
8. MEĐUNARODNI VOĆARSKI SAJAM


Donji Kraljevec - 30.08. -01.09.2013.

Informacije:
Općina Donji Kraljevec tel: +385 (0)40 655 281
Tomislav Horvat +385 (0) 98 303 664
Ivan Kudec +385 (0) 98 31 22 15
Sandra Percač +385 (0) 99 21 55 578
Mladen Čonka +385 (0) 24 17 41

PROGRAM IZLAGANJA I PRODAJE

- voćne sadnice, svježe voće, sušeno voće i voćne prerađevine, strojevi za preradu voća, specijalizirani strojevi za proizvodnju i preradu voća, sistemi za navodnjavanje, sistemi za obranu od tuče, sistemi za obranu od mraza, sistemi za skladištenje i čuvanje voća, zaštitna sredstva, specijalizirana gnojiva, ambalaža, mehanizacija, mjerni instrumenti u agraru

PROGRAM STRUČNO PRATEĆIH DOGAĐANJA

30.08. 2013. / petak /
10.00 sati
Svečano otvorenje 8. Međunarodnog voćarskog sajma
Sajam otvara ministar poljoprivrede, dipl.ing.agr. Tihomir Jakovina

12.00 sati
Okrugli stol Hrvatske voćarske zajednice:
Procjena berbe, otkupa i uspoređivanja cijena za urod jabuka 2013. g.

Ministarstvo poljoprivrede:
„Promet pesticidima za vlastite potrebe gospodarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju“
Predavači: Božena Dežđek, dipl.inž., Vlado Novaković, dipl.inž. (Ministarstvo poljoprivrede, Uprava sigurnosti hrane i fitosanitarne politike)

14.00 sati
Moderator stručnih predavanja prof.dr. Zlatko Čmelik (Agronomski fakultet Zagreb)
Tema: "Zajedničko europsko tržište – izazov za hrvatsko voćarstvo"
Predavač: Stanko Barbarić, dipl.inž.agr. ("Fragaria", Zagreb)

14.45 sati

Tema: „Što nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida donosi hrvatskom voćarstvu?!“
Predavači: Božena Dežđek, dipl.inž., Vlado Novaković, dipl.inž. (Ministarstvo poljoprivrede, Uprava sigurnosti hrane i fitosanitarne politike)

15.00 sati

Tema: Integralna i profitna tehnologija uzgoja jabuke
Predavači: Prof.dr. Zoran Keserović (Poljoprivredni fakultet Novi Sad), Dr.sc. Marko Injac ("Agrosava", Beograd)

16.30

Tema: Mjere ruralnog razvoja za voćarstvo 2014-2020 g i uloga Mreže za ruralni razvoj
Predavač: Ledinski Željko dipl.ing. član Upravljačkog odbora Mreže za ruralni razvoj


31.08. 2013. /subota /

14.00 sati

Tema: "Tehnološki zahvati za smanjenje ostataka fitofarmacijskih sredstva
Predavač: doc.dr.sc. Stanislav Tojnko (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor)

14.30 sati

Tema: "Suvremeni uzgoj trešnje: prednosti, slabosti, nedostaci"
Predavač: Prof.dr. Zlatko Čmelik (Agronomski fakultet Zagreb)

15.15 sati

Tema: "Intenzivni uzgoj borovnica"
Predavač: Dr.sc. Predrag Vujević, Tvrtko Jelačić, dipl.inž.agr. (HCPHS, Zavod za voćarstvo)


15.45 sati

Tema: "Proizvodnja trešnje u Hrvatskoj i svijetu" " Predavač: Dr.sc. Ante Biško (HCPHS, Zavod za voćarstvo)

16.00 sati

Tema: "Korisni organizmi u voćnjacima i vinogradima Međimurja i kako ih sačuvati"
Predavači: Prof.dr. Božena Barić, dr.sc. Ivana Pajač Živković (Agronomski fakultet Zagreb), mr.sc. Milorad Šubić (Poljoprivredna savjetodavna služba, Čakovec), mr.sc. Tomislav Tomšić ("Agromeđimurje", Čakovec)

16.30 sati

Tema: "Orahova muha (Rhagoletis completa) – prvi nalaz, štete i mjere suzbijanja u Međimurju"
Predavači: mr.sc. Milorad Šubić (Poljoprivredna savjetodavna služba, Čakovec), prof.dr. Božena Barić, dr.sc. Ivana Pajač Živković (Agronomski fakultet Zagreb), dr.sc. Miklos Toth, dr.sc. Erzsébet Voigt (Institut za zaštitu bilja Budimpešta)

17.15 sati

Tema: "Ljetne zaštite voćnih nasada i zaštita pčela od trovanja sredstvima za zaštitu bilja"
Predavač: mr.sc. Milorad Šubić (Poljoprivredna savjetodavna služba, Čakovec

17.30 sati

Tema: "Utjecaj kalcija na prinos voćarskih kultura"
Predavač: Danijela Filipovic- Holcim - Hrvatska d.o.o.


01.09. 2013. / nedjelja /

10.00 Promotivno izlaganje – izlagači

ORGANIZATOR:
OPĆINA DONJI KRALJEVEC


SUORGANIZATORI:
POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA
AGRONOMSKI FAKULTET ZAGREB

POKROVITELJI:
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

RADNO VRIJEME:
Za posjetitelje od 10.00-18.00 sati
Za izlagače od 9.30-18.30 sati

MJESTO ODRŽAVANJA SAJMA
Športska dvorana OŠ D. Kraljevec
Čakovečka 7
40 320 D. Kraljevec

__________________________________________________________________

KLUB MLADIH "PUSTAKOVČAN"
3. IGRE MLADIH


Povodom Međunarodnog dana mladih Klub mladih "Pustakovčan", uz podršku Saveza udruga mladih Međimurja (popis 19 udruga koje podupiru događaj nalazi se na dnu), organizira 3. Igre mladih koje će se održati u subotu, 17. kolovoza 2013. godine na sportskim terenima u Donjem Pustakovcu s početkom u 15 sati. Pozvane su sve organizacije mladih koje djeluju na području Međimurske županije. Također na igrama mogu sudjelovati i ekipe sastavljene od mladih koji nisu ni u jednoj udruzi. Jedini uvjet je da vas ima mini...malno 5 i da ste spremni na savršeno provedeno subotnje večer .

Prije samih Igara održat će se predavanje o financiranju udruga iz raspisanih natječaja od strane ministarstava Republike Hrvatske i o besplatnim putovanjima po Europi za mlade preko projekta "Mladi na djelu". Predavanje će održati predavači iz Lepoglave.

Cilj ovog događaje je okupiti sve aktivne udruge mladih iz Međimurja te kroz igre i druženje postići veću suradnju među mladima te promoviranje mladih u društvu. Za sudjelovanje u igrama potrebna je ekipa od 5 članova. Svi članovi ekipe imaju BESPLATNO jedno piće dobrodošlice i jedno jelo.

Od kad se spusti mrak, pa sve do jutarnji sati sve okupljene zabavljat će TAMBURAŠKI SASTAV "FRIKOVI".

Stoga pozivamo sve željne zabave, druženja i ispitivanja svojih sposobnosti da se odazovu i prisustvuju ovom velikom događaju!

Ovogodišnje Igre mladih održat će se pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a svoj dolazak potvrdio je i župan Matija Posavec, s kojom ćemo imati prilike porazgovarati i oko financiranja udruga mladih od strane Međimurske županije.

Održat će se natjecanje u sljedećim igrama:


1. Međimurska alka - osoba A vozi osobu B u tačkama,a osoba B gađa metu.
2. Brzinsko ispijanje pive - ispijanje 0.5 litara pive uz pomoć slamčice
3. Dodavanje jajem - koja ekipa prenese više jaja od točke A do točke B. S time da sa jaje prenosi bacanjem, a osobe se ne smiju pomicati.
4. Transport i guljenje krumpira - osoba A stavlja krumpir na "tačkice", a "tačkice" čine osoba B i C. "Tačkice" prenose krumpir do osobe D, a ona ih mora oguliti. Pobjednik je ekipa čiji oguljeni krumpiri najviše teže.
5. Bacanje velike kocke za „čovječe ne ljuti se“ s ramena
6. Guranje bale sijena - jedna cura i dva dečka guraju okrugle bale sijena od toče A do B, nakon čega balu preuzimaju drugi članovi ekipe i guraju je do točke C.
7. Štafeta - Trčanje na 500 metara sa raznim zanimljivim zadacima i preprekama. U štafeti sudjeluje svih 5 igrača, a svaki igrač može sudjelovati samo u jednoj dionici. Trči se po mraku, a staza je osvijetljena bakljama.

*organizator zadržava pravo promijeniti ili dodati neke igre kako bi natjecanje učinio još zanimljivijim

Očekujemo Vaš dolazak :)

1. Klub mladih Belica
2. Udruga studenata Međimurja
3. Udruga mladih Šenkovec
4. Udruga mladih Mihovljan
5. Udruga studenata grada Preloga
6. Čukovećka udruga mladih
7. Udruga mladih Knezovec
8. Udruga mladih Gardinovec
9. Udruga mladih Gornji Mihaljevec
10. Udruga mladih Vratišinec
11. Udruga mladih Močvara
12. Udruga mladih Turčišće
13. Udruga mladih Hodošan
14. Udruga mladih Palinovčan
15. Udruga mladih grada Preloga
16. Udruga mladih Pribislavec
17. Klub mladih Kraljevčan
18. Udruga mladih Palovec
19. Klub mladih Pustakovčan

__________________________________________________________________


__________________________________________________________________KLUB MLADIH PUSTAKOVČAN
Ekipa Donjeg Pustakovca najbolja na općinskom turniru

Protekle subote, 10. kolovoza u Donjem Pustakovcu održan je već tradicionalni 5. malonogometni turnir između naselja općine Donji Kraljevec i to u organizaciji Kluba mladih Pustakovčan te pod pokroviteljstvom Općine Donji Kraljevec. Šest naselja bilo je podijeljeno u dvije skupine - Istok i Zapad.U skupini Istok najbolja je bila ekipa Donjeg Hrašćana čime se plasirala u finale, ekipa Donjeg Kraljevca zauzela je drugo mjesto, dok ekipa Hodošana nije nastupila na turniru. U drugoj skupini najbolja je bila ekipa Donjeg Pustakovca, pobijedivši ekipe Palinovca i Svetog Jurja u Trnju.

U finalnoj utakmici susreli su se Donji Hrašćan i Donji Pustakovec gdje je naslov najboljih odnijela ekipa domaćina. Budući da Pustakovčani već pet godina priželjkuju da njihova ekipa bude najbolja, a mogu se pohvaliti i s tri nastupa u finalu, pobjeda domaćina pojačala je već odličnu atmosferu na turniru.

Za ugodno i zabavno ozračje pobrinuli su se dečki iz sastava Zvučni zid koji su sve okupljene zabavljali do ranih jutarnjih sati. Za razonodu posjetitelja, odigrane su i dvije revijalne utakmice. U prvoj revijalnoj utakmici nastupili su igrači iz Donjeg Kraljevca, kojih je bilo dovoljno da se podijele u dvije malonogometne ekipe te odigraju utakmicu jedni protiv drugih.

Snage su također odmjerili nogometaši veterani iz Donjeg Pustakovca i veterani iz Svetog Jurja u Trnju. U ovoj napetoj i zanimljivoj utakmici titulu bolje ekipe odnijela je ekipa veterana Donjeg Pustakovca pobijedivši 3:2. Organizatori općinskog turnira, Klub mladih „Pustakovčan“, zadovoljni su sveukupnim ishodom turnira te zahvaljuju svim igračima, navijačima i gostima koji su unatoč vrlo varljivom vremenu odvojili svoje vrijeme i odazvali se na događaj.

U sklopu projekta Ljeto u Donjem Pustakovcu, nakon turnira, već sljedeće subote slijede Igre mladih Međimurske županije. Klub mladih Pustakovčan poziva sve mlade i stare da se odazovu i na taj događaj, bilo kao natjecatelji, navijači ili posjetitelji. Više informacija o Igrama mladih pronađite na Facebook stranici.

Rezultati malonogometnog turnira:
SKUPINA ISTOK

DONJI KRALJEVEC – HODOŠAN 3:0
DONJI KRALJEVEC – DONJI HRAŠĆAN 0:2
HODOŠAN – DONJI HRAŠĆAN 0:3

SKUPINA ZAPAD
PALINOVEC – SVETI JURAJ U TRNJU 2:1
DONJI PUSTAKOVEC – PALINOVEC 3:0
SVETI JURAJ U TRNJU – DONJI PUSTAKOVEC 0:1

ZA 3. MJESTO
DONJI KRALJEVEC – SVETI JURAJ U TRNJU 3:3 (penali 4:3)

FINALE
DONJI PUSTAKOVEC - DONJI HRAŠĆAN 3:2

Poredak:
1. Donji Pustakovec
2. Donji Hrašćan
3. Donji Kraljevec
4. Sveti Juraj u Trnju
5. Palinovec
6. Hodošan (ekipa nije nastupila)

Najbolji strijelac: Daniel Čonka (Donji Pustakovec)
Najbolji vratar s najmanje primljenih golova: Filip Strahija (Donji Pustakovec)

IZVOR: emedjimurje.hr
(E.M.)
__________________________________________________________________

DVD DONJI KRALJEVEC
Vatrogasci Donjeg Kraljevca nepobjedivi u Svetoj Mariji

U nedjelju 11. kolovoza vatrogasci Svete Marije ponovno su bili uspješni organizatori 18. tradicionalnog međunarodnog natjecanja sa zaprežnim špricama koje je održano u samom centru Svete Marije. Ovo atraktivno vatrogasno natjecanje svake godine u to mjesto dovodi sve veći broj ekipa.
Tako se u petsatnom natjecanju, koje traži znanje i snagu rukovanja sa špricama s kojima su se nekada vatrogasci borili protiv vatrene stihije te brzinu, spretnost i najposlije preciznost u gađanju i rušenju meta, sudjelovalo 37 muških i 14 ženskih ekipa iz pet hrvatskih županija.
Natjecanje je u ime pokrovitelja Hrvatske vatrogasne zajednice otvorio predsjednik mr. Ante Sanader, a upriličena je i tradicionalna izložba zaprežnih šprica u središnjem parku. Riječi dobrodošlice uputili su općinska načelnica Đurđica Slamek i župnik vlč. Pavao Markač.U muškoj konkurenciji svoju dominaciju su ponovno dokazali vatrogasci iz
Donjeg Kraljevca čija je druga ekipa s 449,2 bodova, ali boljim izvođenjem vježbe, bila bolja od svoje prve ekipe koja je osvojila isto toliki broj bodova, dok su treći bili članovi DVD-a Strahoninec.

Donjokraljevčani su u tom natjecanju bili prvaci 1997., 2000., 2001.,2004., 2009., 2010.,2011. i 2012. godine kada su zadržali prijelazni pehar u trajnom vlasništvu.

Spomenute ekipe su primile pehare i medalje, a pobjednici i prijelazni pehar organizatora.
Kod žena su prvakinje postale natjecateljke iz DVD-a Specijalne bolnice Krapinske Toplice osvojivši 420,4 boda, druge su bile članice DVD-a Mala Subotica, a treće natjecateljke iz DVD-a Varaždinske Toplice. Ove ekipe su primile pehare i medalje koji su im uručili mr. Sanader, Mario Medved, predsjednik VZ-e Međimurske županije i Ivan Pavlic, predsjednik društva domaćina.


Birale su se i najstarije ekipe. Kod muškaraca su to vatrogasci Vatrogasne zajednice MŽ-e sa 653 godine, a kod žena su to pripadnice DVD-a Pustakovec-Buzovec-Putjane koje su ukupno imale 583 godine. Najstariji natjecatelj je
Antun Gosarić iz Donjeg Kraljevca koji ima 81 godinu.

Od izloženih šprica najljepšom je proglašena ona koju ima DVD Sveta Marija i koja datira iz 1890.godine. Na kraju natjecanja vatrogascima su se obratili Mario Medved, predsjednik VZ-e Međimurske županije, Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP Čakovec i predsjednik domaćina Ivan Pavlic. Program otvaranja i zatvaranja manifestacije je vodio Alen Šćuric, voditelj zagrebačkih mažoretkinja koje su uz HVZ-u i Vladu Kutnjaka, vlasnika konjske zaprege, primili prigodne plakete.

Cjelokupno natjecanje vodila je sudačka trojka u sastavu Jadranka Sermek, predsjednica, Miroslav Oreški i Branimir Grabar. Vatrogasnoj manifestaciji svoj obol dali su članovi Puhačkog orkestra Male Subotice, članice Udruge Svetomarska čipka, KUD-a Ivan Mustač-Kantor, Društva žena Amlija Kranjec i tvrtka Drakon d.o.o iz Prigorja brdovečkog koji su imali izložbeno-prodaju vatrogasne opreme.
IZVOR: emedjimurje.hr

__________________________________________________________________


ŽUPA DRAŠKOVEC
32. broj Nedjeljnog liturgijskog listića


Iz tiska je izašao novi :


32. broj Nedjeljnog liturgijskog listića

ŽUPE SVETOG ROKA- DRAŠKOVEC
U njemu možete pročitati:

- Najnoviji raspored sv. misa,
- Iz života naše župe,
-
Redovni godišnji doprinos za župne potrebe,


__________________________________________________________________


HODOČAŠĆE NA TRSAT

Vjernici donjomeđimurskog dekanata, a između njih i župljani Donjeg Kraljevca na sam Dan pobjede, 5.kolovoza već tradicionalno su hodočastili na najstarije marijansko svetište Trsat u Rijeci.

Obišla se crkva Blažene Djevice Marije i franjevački samostan, a vjernici su u jako velikom broju na +35 stupnjeva križnim putem uzbrdicom pjesmom i molitvom iskazali svoju ljubav prema Bogu.

Vrlo svečana sveta misa služena je na otvorenom, a potom su se vjernici D.Kraljevca i Draškovca s dva sutobusa zaputili prema turističkom naselju Crikvenica na poslijepodnevno osvježenje koje je potrajalo do večernjih sati.

Kako je istaknuo župnik župe Draškovec, Matija Vonić, ispunjeni duhovnošću te osvježeni u našem lijepom Jadranu, koraci će nam biti lakši. (D.S. Lengelić)galerija fotografija


__________________________________________________________________

ETNO IZLOŽBA RUČNIH RADOVAUdruga "Pjesma" i udruga "Vrijedne roke" iz Donjeg Kraljevca u nedjelju 4.8.2013. u vremenu od 15 -20 sati u prostorijama župnog dvora ponovno su upriličili etno izložbu ručnih radova te izložbu starih alata i brojnih izložaka koji su se koristili nekad (predmeti, nošnje, oruđe, alati i stare naprave) koji predočuju slike iz života i kulture Donjeg Kraljevca iz prošlog stoljeća.
Na toj izložbi se moglo osjetiti u duši dah povijesti i davno nestalih običaja.
Veći dio izložaka vlasništvo je gospođe
Marije Šavora te gospodina Franje Blažeka.


galerija fotografija


__________________________________________________________________


NK KRALJEVČAN 38
Nogometni klub Kraljevčan proslavio vrijedan jubilej

Dvodnevnim programom koji je trajao u petak i subotu (26.-27.08.2013.) NK Kraljevčan 38 iz Donjeg Kraljevca proslavio je vrijedan jubilej - 85 godina igranja nogometa u Donjem Kraljevcu te 75 obljetnicu uspješnog djelovanja i postojanja kluba.

Proslava je započela u petak kada se u velikoj vijećnici Općine Donji Kraljevec održala svečana sjednica kluba na kojoj je predsjednik kluba
Vjekoslav Cvek u govoru prisutne podsjetio na početke igranja nogometa pa sve do danas.

Najzaslužnijima su podijelile plakete za dugogodišnji rad u klubu. Nakon svečane sjednice svi prisutni preselili su se na stadion gdje je postavljena izložba fotografija i dokumenata iz duge povijesti kluba koju je pripremio
Vilko Šercer gdje je bio pripremljen i domjenak.

85 godina nogometa i 75 dijamantnih godina nogometnog kluba u Donjem Kraljevcu

Koristim ovu priliku da prije nego prijeđem na sportski izvještaj, kažem par povijesnih podataka o postanku i nastanku našeg mjesta, kako bi prisutni imali malo veći uvid i pregled kao i sliku na kojim prostorima se rodio i počeo djelovati naš voljeni „Kraljevčan 38“.

Na ovom području već 1244. godine za vladavine ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. spominje se posjed zvan „Rojc“ kraj potoka Jalše (danas Bistrec) na kojem se nalaze selišta Donjeg Kraljevca, Hemušvca i Draškovca, a u vlasništvu su grofa Tristana, sina Buzada, što je vidljivo iz kupoprodajnog ugovora između grofa Tristana i susjeda Petrine, a isit se čuva u arhivu zagrebačkog Kaptola. Sam prvi toponim kao mjesta Donji Kraljevec spominje se davne 1467. godine u popisu trgovišća Međimurja, a samo ime najvjerojatnije je dobilo po kralju Matiji Korvinu koji je u to vrijeme bio kralj Hrvatske i Ugarske. Izvorno ime mu je Kralowec, pa Also Kralovecz (Alšo Kralovecz) ili po naški Donji Kraljevec, a sami Mađari za svoje vladavine dali su mu ime Murakyraly (Murakiralj).
opširnije...


Dan kasnije odigrana je prijateljska nogometna utakmica s NK Hodošanom koja je završila visokom pobjedom domaćina od 8:1 da bi se nakon utakmice proslava nastavila uz veliku zabavu.
E.M. i D. H.


galerija fotografija

__________________________________________________________________


HSS HODOŠAN
Članovi HSS-a na skupu u Hodošanu

HSS Međimurske županije i ove je godine u Hodošanu u nedjelju 4. kolovoza organizirao misu zadušnicu za Stjepana Radića.
Nakon mise, na nogometnom igralištu organiziran je već tradicionalno skup i druženje članova Stranke na kojem su nazočili visoki dužnosnici HSS-a. Prisutnima se obratio predsjednik HSS
Branko Hrg.

Najveći političar HSS-a umro je 8. kolovoza 1928. godine od posljedica ranijeg ranjavanja u beogradskoj skupštini, kad je na HSS-ove delegate pucao zastupnik srpske Radikalne stranke Puniša Račić, koji je na mjestu ubio dva zastupnika te stranke, smrtno ranio Radića, dok su također ranjena još dva zastupnika stranke.


__________________________________________________________________

CRKVA SV. MARIJE MAGDALENE DONJI KRALJEVEC
U Donjem Kraljevcu otkriveno spomen-poprsje franjevca Goričanca

U sklopu svečane proslave mjesnog blagdana Magdalenja, odnosno zaštitnice mjesne crkve sv. Marije Magdalene, u Donjem Kraljevcu, filijali donjomeđimurske župe Draškovec, u nedjelju 28. srpnja, otkriveno je spomen-poprsje domaćem sinu franjevcu dr. Gothardu Goričancu, rođenome prije 120 godina, 11. siječnja 1893. u tome mjestu, a preminulome prije 55 godina, 12. prosinca 1958. godine u Subotici.
Misno slavlje u mjesnoj crkvi predvodio je
fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matijom Vonićem te gvardijanom i župnikom iz Čakovca fra Stankom Belobrajdićem.
Na kraju mise provincijal je zahvalio župniku Voniću na inicijativi podizanja spomen-poprsja franjevcu Goričancu, koji je bio prvi doktor znanosti u provinciji, te je zahvalu uputio i darovateljima koji su omogućili ostvarenje ove inicijative.
Nakon mise na prigodnoj svečanosti bistu, koja je izrađena od ivanečkog kamena u radionici kipara
Slavka Bunića, otkrili su darovatelji Ivan Gosarić i Marija, r. Goričanec.
Bista je postavljena u novouređenom perivoju oko mjesne crkve, u kojem će se, po riječima župnika Vonića, nastaviti podizati spomen-obilježja velikanima ovoga mjesta koje je tijekom prošlosti dalo čak polovicu od ukupno 32 duhovnih zvanja rodom iz župe Draškovec, među kojima je šestero redovnika i isto toliko redovnica rođenih u Donjem Kraljevcu.
Župnik je zaželio da spomen na brojna duhovna zvanja koja je dalo to mjesto, bude poticaj da u župi izraste koje novo duhovno zvanje. Uređenje perivoja pomogla je Općina Donji Kraljevec čiji je načelnik Miljenko Horvat nazočio svečanosti. Gothard Goričanec, krsnim imenom Antun, dana 13. rujna 1909. primljen je na Trsatu u novicijat novoosnovane Hrvatske franjevačke provincije, gdje polaže i prve, jednostavne zavjete 14. rujna 1910., a svečane zavjete 21. svibnja 1914. na Kaptolu u Zagrebu. Studij teologije i filozofije završava u Zagrebu, te je 30. lipnja 1915. zaređen za svećenika u zagrebačkoj prvostolnici. Službovao je u Našicama kao kapelan i župni kateheta, u Iloku je bio vjeroučitelj gimnazije, u Cerniku kapelan i župni kateheta, te u Vukovaru privremeni vjeroučitelj gimnazije.
U Budimpešti je položio 1923. godine doktorat iz kanonskog prava. Kao dobar poznavatelj mađarskog jezika premješten je iste godine u Suboticu koja je netom ušla u sastav Hrvatske franjevačke provincije. Tu je ostao u službi kapelana i župnog katehete do 1925. godine, a predavao je vjeronauk i u gimnaziji sestara Naše Gospe. Nakon Subotice premješten je u rodno Međimurje, u Čakovec, gdje vrši službu vjeroučitelja na državnoj učiteljskoj školi i u franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Varaždinu. U tom razdoblju, 1928. godine, u Budimpešti uspješno brani doktorat iz sv. Bogoslovlja. U idućim godinama živio je i djelovao u Varaždinu kao gvardijan i vjeroučitelj, u Karlovcu kao gvardijan i upravitelj župe, te kao vjeroučitelj u Virovitici.
Svjedočanstva njegovih učenika opisuju ga kao osobu koja je savjesno pripremala svoja predavanja. U školi je bio strog, ali pravedan.
Zahtijevao je potpuno poznavanje građe, i to na čistom književnom jeziku. U razdoblju od 1948. do 1951. bio je definitor Provincije. Kao izvrstan poznavalac crkvenog prava rješavao je ženidbene parnice čitavoga Karlovačkog dekanata, za što je dobio priznanje i od Nadbiskupskog ženidbenog suda u Zagrebu.
Posljednje godine svojega života proveo je u Subotici, gdje je marljivo i predano obavljao sve samostanske dužnosti.
Osobito su na glasu bile njegove propovijedi koje su bile kratke i sažete. Posljednjih godina svoga života bio je ispovjednik četiriju zajednica časnih sestara. Otac Gothard preminuo je 12. prosinca 1958. godine u Subotici u 66. godini života, 49. godini redovništva i 44. godini svećeništva. Sprovodne obrede predvodio je 14. prosinca mons. Matija Zvekanović, biskup i apostolski administrator Bačke.
Jasminka Bakoš-Kocijangalerija fotografija


__________________________________________________________________

MAGDALENJE U DONJEM KRALJEVCU – BOGATO I SVEĆANO NA +40

U Donjem Kraljevcu je minule nedjelje održana vrlo lijepa i bogata programom svečanost u čast Sv.Marije Magdalene, zaštitnice mještana i mjesne crkve ovog općinskog središta
Svečano misno slavlje predvodio je fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv.Ćirila i Metoda, a u goste je došao i pater Stanko Belobrajdić, gvardijan i župnik u Čakovcu te dekan čakovečkom dekanata.
Nakon mise, u novouređenom vrtu koje krasi samu crkvu, a za što su se pobrinuli kako prilozima tako i radom gotovo svi mještani ovog naselja, otkrivena je bista dr.Gotharda Goričanca, rođenog Antun Goričanec.
Darovatelji Ivan i Marija Gosarić,r.Goričanec iz D.Kraljevca pobrinuli su se za postavljanje biste domaćeg sina franjevca dr.Gotharda Goričanca koji je rođen davne 1893.g.upravo u Kraljevcu. Bio je vrlo uvažen duhovnik diljem naše zemlje i svijeta, položivši i doktorat iz kanonskog prava u Budimpešti: kateheta, vojni dušobrižnik za vrijeme 1.svj.rata, kapelan, vikar, propovijednik, lektor gimnazije, gvardijan, župnik i prof.vjeronauka. Posebno je bio izuzetan u rješavanju pravnih kazusa za što je dobio priznanje Nadbiskupskog ženidbenog suda u Zagrebu. Zbog prezauzetosti u predavanjima i ostalim svečeničkim dužnostima nije se stigao baviti znanstvenim istraživanjima za što je imao
Vjerojatno najvručije Magdalenje u posljednjih desetak godina nastavljeno je poslijepodnevnim programom u crkvi te postavom etno-izložbe.
Nakon večernice, crkvom Sv.Marije Magdalene orila se pjesma udruge «Pjesma», članica crkvenog zbora Draškovec-Donji Kraljevec pod dirigentskom palicom prof.Branka Krušeca, zatim gostiju iz Goričana, a mogla se čuti i kajkavska lirika pjesnikinja iz Kraljevca , Magdalene Vlah-Hranjec i Marije Šavora čijom zaslugom je ostvarena još jedna etno izložba i izložba ručnih radova. Na večernjici je također održana prezentacija slika s prošlogodišnjeg hodočašća u St.Maximin u Francuskoj bazilici Sv. Marije Magdalene.
(D.S.Lengelić)


galerija slika


__________________________________________________________________

STREETBALL TURNIR DONJI KRALJEVEC

Dana 27. srpnja 2013.g. povodom kulturno-vjerske i sportske manifestacije „Magdalenje u D.Kraljevcu 2013.g.“ na vanjskom košarkaškom igralištu sportskoga parka „Fundacije“ u Donjem Kraljevcu, a u organizaciji KK D.Kraljevec, održan je prvi noćni Streetball turnir „D.Kraljevec 2013“.

Na turnir se prijavilo 8 ekipa po četiri igrača: LEPI DEČKI - Goričan, D.Hraščan, TKO TRČI TAJ NE HODA – Hodošan, Prelog, Čakovec, ORGANIZATORI – D.Kraljevec, PRVI BOMO – Goričan, BAŠSEMORAMOZVATI – Čakovec, KIKI – Prelog, ČIKAGOVEC - Čakovec i SVEJEDNO – Oroslavlje.

Nakon prijava oko 19,50 sati počelo je natjecanje po pravilima streetballa. Započelo se razigravanjem 3 protiv 3 na jedan koš do 15 poena ili 15 min i to svaki sa svakim.

U razigravanju je odigrano ukupno 28 haklova nakon čega je redosljed bio slijedeći:

1.ČIKAGOVEC - (7:0)
2.ORGANIZATORI - (5:2)
3.SVEJEDNO - (5:2)
4.BAŠSEMORAMOZVATI - (4:3)
5.TKO TRČI TAJ NE HODA - (3:4)
5.LEPI DEČKI - (3:4)
6.KIKI - (1:6)
7.PRVI BOMO - (0:7)

Oko 00,00 sati uslijedile su polufinale i finale koje su se igrale bez vremenskog ograničenja do 21 poena, a između prvoplasiranih 4 ekipa.

Polufinale:
ČIKAGOVEC / BAŠSEMORAMOZVATI 21 / 18
ORGANIZATORI / SVEJEDNO 14 / 21

Za treće mjesto:
ORGANIZATORI / BAŠSEMORAMOZVATI 21 / 11

Finale:
ČIKAGOVEC / SVEJEDNO 21 / 19


Turnir je osvojila čakovečka ekipa (1) ČIKAGOVEC u sastavu: Novak,M., Novak,N., Vurušić, V.i Levačić,N.,drugo mjesto osvojila je ekipa (2) SVEJEDNO iz Oroslavlja (radi kasnije prijave izostala imena na popisu, op.a.) i treće mjesto domaća ekipa (3) ORGANIZATORI u sastavu: Štefan,J., Ružić,M., Belovari,J.i Štefan,D.

KK D.Kraljevec zahvalu upućuje članovima NK Kraljevčana '38 iz D.Kraljevca koji ove godine slavi svojih 75 godina kao jedan od najstarijih nogometnih klubova u Međimurju, a na nesebičnoj pomoći i potpori, kao i Općini D.Kraljevec i Vijeću mjesnog odbora D.Kraljevec na logističkoj potpori.

Posebna zahvala upućuje se glavnim organizatorima samog turnira Juraju Belovariju i Mihaelu Ružiću koji su cijeli turnir osmislili te ga uz pomoć uprave i ostalih članova kluba uspješno i proveli. Također posebna zahvala upućuje se i Kristini Branilović na pomoći i organizaciji pripreme jela, kao i svim ostalim koji nenamjerno nisu spomenuti.

KK D.Kraljevec isti će turnir organizirati i naredne godine u isto vrijeme (povodom kulturno-vjerske i sportske manifestacije „Magdalenje u D.Kraljevcu 2014“) sa željom i namjerom da bude još bolji i zanimljiviji!


KK D. Kraljevec
Domagoj Štefan, predsjednik


galerija slika


__________________________________________________________________

TURNIR ULICA "DONJI KRALJEVEC 2013."

POBJEDNIK TURNIRA - EKIPA KOLODVORSKA CVJETNA

U subotu 20.07.2013. je u Donjem Kraljevcu je završen turnir ulica "Donji Kraljevec 2013." na kojem se natjecalo 6 ekipa.
Turnir je započeo prošli tjedan u petak i subotu gdje su odigrana prva dva kola da bi se ovaj vikend odigrala zadnja dva kola.

KONAČNI POREDAK:
1.
Kolodvorska_Cvjetna
2.
Kralja Tomislava_Murska_Augusta Šenoe
3.
Gornji kraj_Mlinska
4.
Ludbreška_Zdenci
5.
Zgrade_Čakovečka
6.
Bikeš Boys

NAJBOLJI IGRAČ :
ANTUN VARGEC
NAJBOLJI GOLMAN :
NIKOLA RUŽIĆ
NAJBOLJI STRIJELAC :
MARTIN TISAJ
Diplome je podjelio načelnik općine Donji Kraljevec
Miljenko Horvat.

U petak 26.07.2013. povodom Dana Donjeg Kraljevca -"Magdalenje 2013." te 85 godina nogometa i 75. godina nogometnog kluba u 20 sati održat će se svečana sjednica NK Kraljevčan 38 u vijećnici općine Donji Kraljevec.

U subotu 27.07. u 18 sati odigrat će se nogometna utakmica između NK "Kraljevčan 38" i NK "Trnava"
te će se održati košarkaški hakl .foto : Hrvoje Slaviček


galerija fotografija


__________________________________________________________________


5. MEMORIJALNI MALONOGOMETNI NOĆNI TURNIR "ZVONKO ZRNA - DARKO TIŠLJARIĆ"
"Vukov gaj" osvojio Hodošan

Tradicionalni 5. po redu memorijalni malonogometni noćni turnir "Zvonko Zrna-Darko Tišljarić" osvojila je ekipa "Vukov gaj". Turnir se održao u nedjelju 14.07.2013. u Hodošanu.

Oni su u finalu pobijedili "Pošk prode" rezultatom od 4:2.U utakmici za 3. mjesto Cola je pobijedila OPG Srpak 4:1. Najbolji strijelac turnira bio je Dario Sušec.
E.M.


__________________________________________________________________

"KAKO POBIJEDITI BOLESTI SRCA"
Predavanje o prevenciji srčanih bolesti

U nedjelju 14.07.2013. u 15h u prostorima Općine Donji Kraljevec održalo se zdrastveno predavanje o prevenciji srčanih bolesti - KAKO POBIJEDITI BOLESTI SRCA

Provoditelji akcije biti su liječnici u suradnji s Općinom Donji Kraljevec.
Predavači su bili dr.
Irena Igrec i dr. Božidar Poljak.

Dr.
Andreja Marić, internistica naše bolnice održala je kratko predavanje na temu prevencije bolesti srca i krvnih žila a nakon toga se besplatno mjerio krvni tlak i šećer u krvi.

fotogalerija slika


__________________________________________________________________

PUHAČKI ORKESTAR OPĆINE DONJI KRALJEVEC
Nastup na 20. Smotri puhačkih orkestara i limenih glazbi


U nedjelju 07. srpnja 2013. u Domašincu je održana 20. Smotra puhačkih orkestara i limenih glazbi Međimurske županije.

Sveukupno je sudjelovalo 10 orkestara. Nastupili su orkestri iz Goričana, Domašinca , Donjeg Kraljevca, Nedelišća, Male Subotice, Gradski puhački orkestar Čakovec, Gradski puhački orkestar Mursko Središće te Limena glazba Belica i Limena glazba Dekanovec.

Nakon mimohoda svih skupina , program se održao u Domu kulture. Na početku programa, već tradicionalno svi orkestri zajedno su odsvirali pjesmu “Zaigrajte meni“.


foto:Jadranka Cvek


__________________________________________________________________

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA KK DONJI KRALJEVEC

Dana 06. srpnja 2013.g. u velikoj vijećnici Općine D.Kraljevec održana je redovna godišnja Skupština kluba.

Skupštini su se odazvali članovi kluba te ostali simpatizeri.
Skupštinu je u 18.15 sati otvorio predsjednik kluba
Domagoj Štefan te se odmah pristupilo izboru radnih tijela skupštine.
Jednoglasno su za članove radnog predsjedništva izabrani
Domagoj Štefan i Mario Šercer, za članove verifikacijske komisije Dino Lepen i Karlo Sinković Gašparić, za zapisničara Hrvoje Glavina te za ovjerovitelje zapisnika Boris Čevizović i Darko Lepen.

Po utvrđivanju kvoruma skupština je nastavila s drugom točkom dnevnog reda, a koja je se odnosila na Izvješće Izvršnog odbora o radu kluba od održavanja zadnje Skupštine te o završenoj sezoni 2012/13.
U ime Izvršnog odbora izvješće je iznio predsjednik kluba
Domagoj Štefan, koji je u opširnom izlaganju posebno napomenuo da klub i dalje ima prijavljene sve natjecateljske kategorije te da je protekle sezone bilo aktivnih 48 igrača.
Mlade kategorije protekle je sezone vodio
Mihael Ružić, dok je seniore kao igrač/trener prvi dio sezone vodio Ivan Zrna, a drugi dio sezone Domagoj Štefan.
Iako se nakon rasprave jednoglasno zaključilo da klub ide u dobrom smjeru i postiže odlične rezultate, a naročito da ima svoj vlastiti igrački kadar, predsjednik kluba ipak je istaknuo kako je vrijeme da se naredne sezone ipak mora težiti još boljim rezultatima.
Kao najveći hendikep istaknut je problem trenera, a koji problem je nakon rasprave ostavljen na konačno rješavanje Izvršnom odboru.

Tajnik kluba
Mario Šercer iznio je financijsko izvješće za 2012.g. te projekciju i stanje financija u tekućoj sezoni. Prihodi su svake godine sve manji od sponzora, ali i Općine, dok jedino članarine čine konstantan i redovit priljev. Napomenuo je da se još čeka više od polovice sredstava namijenjenih iz Općinskog proračuna i ujedno pozvao poduzetnike na sponzorstvo, a kako bi klub mogao bez teškoća ostvariti plan rada. Zahvaljeno je svim sponzorima na pomoći te naročito roditeljima igrača.

Također su iznijeti i podaci o provedenim neigračkim akcijama obnove vanjskog igrališta „Fundacije“ u D.Kraljevcu te sudjelovanja kluba u Zelenoj čistki 2013.

Predsjednik Nadzornog odbora
Boris Čevizović pozdravio je rad kluba te prihvatio Izvješće Ivršnog odbora.

Jednoglasnim odlukama su usvojeni/potvrđeni Izvještaji Izvršnog odbora kao i Financijski izvještaj, a usvojen je i plan rada za 2014.g.

Po završetku Skupštine članovi su se uputili na zajedničko druženje uz prigodni domjenak koje je trajalo dugo u noć.

Domagoj Štefan - predsjednik kluba


Vijesti | VMO D.Kraljevec | OPĆINSKA TIJELA | SJEDNICE | DOKUMENTI | USTANOVE | UDRUGE | Arhiva | Načrt strani

tumblr analytics

Nazaj na vsebino strani | Nazaj na glavni meni