Glavni meni

web stranica Općine Donji Kraljevec

Traži

Na vsebino strani

arhiva 10. mjesec 2011.

Arhiva > 10. mjesec 2011.

OSNOVNA ŠKOLA HODOŠAN
Dani kruha, zahvalnosti i solidarnosti

Uspješnim sudjelovanjem na akciji "Solidarnost na djelu 2011." učenici Osnovne škole Hodošan završili su tematski ciklus posvećen zahvalnosti za plodove zemlje i solidarnosti za socijalno ugrožene ljude.

Tradicionalnim pečenjem kolača od dizanog i prhkog tijesta obilježen je Dan kruha. Zajedničkim molitvama u svim školama zahvalilo se Bogu i ljudima koji učenicima OŠ Hodošan omogućuju zdravo i sretno djetinjstvo.

Centralna proslava Dana kruha i zahvalnosti, za plodove zemlje održana je u Župnoj crkvi svetog Jurja Mučenika u Svetom Jurju u Trnju. Svetu misu vodio je župnik Darko Kelemenić. Vjernici župe od srca su se zahvalili na svemu dobrom što im je godina 2011. pružila, posebno na darovima prirode i svega što su svojim poštenim radom zaslužili. Plebanušova propovijed veličala je dvije najmilije hrvatske riječi "majka" i "hvala". Poticao je roditelje na zdravi obiteljski odgoj kojeg nadopunjuje škola i društvo.
Mladež Crvenoga križa Osnovne škole Hodošan dane pune zanimljivih događaja završila je sakupljanjem pomoći za one kojima je pomoć najpotrebnija. Za Crveni križ je ostvaren prihod od 9.490,70 kuna, što je drugi po uspješnosti rezultat mladeži od njenog djelovanja 1991. godine. (raw)


Opširniji tekst s fotografijama…


__________________________________________________________________________________________________


Školski paraolimpijski dan u Hodošanu


Paraolimpijski školski dan su osmišljene aktivnosti, koje se tijekom školskog dana organiziraju u osnovnim školama s ciljem da se učenike educira o paraolimpijskim sportovima i pitanjima invalidnosti.

Ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić s velikim je zadovoljstvom prihvatio organizaciju školskog paraolimpijskog dana koji je dosad odradilo 10 međimurskih škola. Školu su dolaskom i radom s djecom počastili paraolimpijci iz Varaždina
Helena Dretar Karić i Zoran Križanec,idejni začentik akcije i voditelj brojne ekipe volontera bio je Damir Frntić, a pridružila im se i gošća iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Mežimurske županije bila je Dijana Pahek Kovačić.
Goste je pozdravio i učenicima u nadahnutom govoru predstavio koordinator Dana, ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić.
Ravnatelj smatra da bi paraolimpijci trebali nastupati prije velikog olimpijskog natjecanja na kojem nastupaju lijepi i zdravi sportaši, "lovaši" i zvijezde. Jer, kada nakon mjesec dana praćenja olimpijade krene paraolimpijada tada splasne onaj veliki olimpijski duh, podstrek sportašima pa mnogima izuzetno vrijedna paraolimpijska medalja ostane nezamijećena.
Učenike su tijekom aktivnosti 4 x 30 minuta vodili razrednici i učitelji matične škole u Hodošanu. S učenicima au aktivnosti proveli volonteri paraolimpijskog pokreta, studenti Veleučilišta u Čakovcu. Organizacija Školskog paraolimpijskog dana u OŠ Hodošan uspjela je u svakom pogledu. Škola nema tjelesno hendikepirane djece i izuzetno je važno da se u ovu sredinu usade pojmovi invalidnosti i paraolimpizma. Što reći? Dođite nam opet, dragi prijatelji!

Opširniji tekst s fotografijama…


__________________________________________________________________________________________________


OBILJEŽENA 130. OBLJETNICA ROĐENJA LUKE PURIĆAU Hodošanu je 10. listopada obilježena 130. obljetnica rođenja Luke Purića,istaknutog kulturnog i prosvjetnog djelatnika, o kojem žitelji Hodošana znaju veoma malo.

U 8,30 sati u Kapeli svetog Ivana Nepomuka Svetu misu služio je župnik župe Sveti Juraj u Trnju vlč.
Darko Kelemenić. Misi su biti nazočni brojni vjernici, gosti iz Matice hrvatske: predsjednik Ogranka Čakovec Stjepan Hranjec i članovi Vera Zemunić,Franjo Martinez i Tomo Blažeka, učenici OŠ Hodošan predvođeni svojim učiteljima i ravnateljem.O životu i radu Luke Purića govorio je prof. dr. sc.
Stjepan Hranjec. Nakon Mise vjernici i učenici stali su uz spomen ploče postavljene 8. prosinca 1999. godine na spomen 85. obljetnice smrti tog buditelja Međimurja. Uz program učenika položeni su vijenci i upaljene svijeće. Samom činu polaganja vijenca bili su nazočni i predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački, donačelnik Općine Donji Kraljevec Kristijan Baranašić, preloški župnik preč. Antun Hoblaj, gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina te rodbina Luke Purića.

Spomenimo i ostale: za vrijeme Misnog slavlja tekstove čitala
Ana Zrna. Tijekom programa kod spomen ploče pjevao je dječji zbor pod vodstvom učiteljice Marije Novak, a učiteljica Sandra Premuš - Lepen pripremila je učenice - recitatorke Karmelu Vadlja i Anu Zrna. Brigu oko protokola i organizacije preuzeo je ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić.


Prof. dr. sc S. Hranjec, predsjednik Ogranka MH Čakovec: Luka Purić, hrvatski buditelj Međimurja

Sudbina je nekih ljudi u svome narodu da budu njegovi lučonoše i stjegonoše. Osobito u prijelomnim trenutcima toga naroda ili jednoga njegova dijela, kako je to bilo upravo s Međimurjem početkom 20.stoljeća. Među te ljude od značaja spada, uz bok dr. Ivanu Novaku i Luka Puric rodom iz Hodošana (Fodošana), upravo na današnji dan, 10. listopada 1881., šrigovski i belički "plebanuš". Premda je prerano napustio ovaj svijet, u 33-oj godini, ovaj svećenik svojim je djelovanjem, pogotovu pisanjem, bio nacionalnim preporoditeljem, kome je jedino nadahnuće bilo hrvatsko Međimurje. Posljedica toga su, pored članaka i pjesama, četiri knjižice vrlo znakovitih naslova: Kako je našoj hrvatskoj braći u Medjumurju / Put k slobodi i sreći / Živila Hrvatska! Napried u Medjumurje i O ljubavi Domovine, Ban Jelačić i godina 1848.
Osobito se među tim naslovima izdvaja druga knjiga,
Put k slobodi i sreći (1904.) koja predstavlja njegov gospodarski i nacionalni program za Međimurje. Znakovito je što je započinje stihovima: "Medjumurje, zavičaju mili, Divna grano stabla hrvatskoga, Ljubavlju te svaki sin tvoj krili, Sa milinja presretan je svoga." Polazište svemu, piše Purić, upravo je sloboda, ona je "kći božja, nju je sam Bog dao svakom čovjeku kad mu je život dao." A pritom on misli i na političku a i na gospodarsku slobodu. "Narod", kaže Purić, "najviše može ubiti gospodarska nesloboda, gospodarsko ropstvo. Ako mi, Medjumurci kao i drugi ne budemo svoji i samostalni na svojoj zemlji i u svojoj kući, ako nam gospodarstva oslabe, ako u siromaštvo i bijedu padne narod, ako se preda u vlast mađarskim bankama, mađarskim lihvarima i trgovcem onda nam je kucnuo zadnji čas".

Kolike li svevremenosti ovih riječi – aktualnih upravo u ovo naše vrijeme!
Zato s pravom zaključuje:
"Organizacija svih međimurskih Hrvata, sloga i jedinstvo u svakom narodnom poduzeću, u svakoj borbi - to je onaj jedini i pravi put k našoj željenoj i dugo očekivanoj sreći i slobodi zlatnoj!» Da bi se to postiglo Purić rješenje vidi u nizu žurnih zahvata u međimurskom tadašnjem životu. Najprije, on zagovara osnivanje obiteljskih seljačkih zadruga koje bi omogućavale stanovitu racionalnost i gospodarsku stabilnost, ali i kreditne zadruge pomoću kojih bi se međimurski seljak iščupao iz ralja nemilosrdnih lihvara. Ali, da bi se to postiglo, Purić vidi u trima važnim pretpostavkama - političkom osvješćivanju, znanju, to jest obrazovanju i slobodnim izborima, u kojima se ne će događati kako ironično pjeva u jednoj pjesmi:"Evo, braćo, izbora na vrati,Već iz Pešte idu kandidati,Da glasove opet kupe vašeZa rakiju, vino i gulaše"
Na koncu, svoju knjižicu Purić ipak zaključuje ovako: "
Promatrajući sa svake strane stanje međimurskog puka, ipak sam došao do neoborivog osvjedočenja da je još jaka naša narodna snaga, da nismo izgubljeni, da si moremo pomoći. Tražio sam, našao i eto, pokazao pravi i sigurni put k sreći i slobodi".
Međimurski svećenik Luka Purić svojim je ukupnim djelom pokazao koja je i kakva dužnost svakoga sina u svome narodu, već početkom 20. stoljeća potvrdio se kao preporoditelj hrvatskoga Međimurja, svećenik koji je, kao domoljub i pjesnik, pozivao na buđenje nacionalne svijesti kao pretpostavke za svekoliku slobodu svojih sunarodnjaka.
Nažalost, taj njegov čin, to njegovo djelo ostalo je i do danas u našoj široj percepciji gotovo posve nepoznato. A to Luka Purić nikako nije zaslužio. Zato mi svi ovdje skupljeni, makar simbolično, ovom gestom – Svetom misom i prigodnom svečanošću, želimo i trebamo vratiti dug jednoj plameno domoljubnoj duši koja je ,eto, sanjala o slobodnom Međimurju
(Obrada i slike: raw)


opširnije + galerija slika

__________________________________________________________________________________________________

PREDAVANJE S RADIONICOM
„Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“

U petak 7.10.2011. u 18 sati u Općinskoj vijećnici u Donjem Kraljevcu održalo se predavanje s radionicom "Prevencija i rano otkrivanje raka dojke "

Predavač radionice bio je Hussein Saghir, dr.med. specijalist radiologijeiz Županijske bolnice Čakovec.

Organizatori ove hvalovrijedne akcije su Županijska liga protiv raka Čakovec i Klub oboljelih i liječenih od bolesti dojke „NOVA NADA“ Čakovec

Svi prisutnima na radionici prikazalo se kako treba obaviti preventivni samopregled dojke, te se upoznati sa promjenama koje mogu nastati na dojci.
Kako bi svima bilo jasnije, o kakvim se točno promjenama radi, te da bi se one mogle raspoznati i uočiti, poslužile su lutke - modeli.

opširnije + galerija slika

__________________________________________________________________________________________________


DONJOKRALJEVSKE MAŽORETKINJE
Osvojile prvo mjesto u kategoriji juniora s rekvizitima


Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec osvojile su prvo mjesto na Europskom natjecanju u mažoret plesu u engleskom Bathu od 30.09. - 02.10.2011.
Natjecale su se kao dio Hrvatske reprezentacije u kategoriji juniora sa rekvizitima.
Na Europsko prvenstvo su se plasirale osvojivši prvo mjesto na državnom natjecanju u Čakovcu sa koreografijom Tihane Ledenko.

Dostojno su zastupale Republiku Hrvatsku i svoju općinu. U konkurenciji Engleske, Nizozemske, Francuske i Češke bile su najbolje.

Svojom koreografijom digle su na noge cijele tribine s navijačima iz svih zemalja koje su se natjecale što nije uspjelo nijednoj ekipi na tom prvenstvu.
S mažoretkinjama iz Donjeg Kraljevca ekipno se natjecao i Tihomir Bendelja član ludbreškog kluba i trener kraljevskih mažoretkinja.

Europski prvaci ekipno su:
TIHOMIR BENDELJA, DORA ŠTEFOK, MARTINA TOTA, HELENA GLAVAK, BLAŽENKA BARLOVIĆ, ROBERTA KOVAČIĆ, STELA PETROŠANEC, ANA JANČEC, ENA CVEK, MONIKA BARANAŠIĆ, PAULA PERCAČ, PAULA MESAREK, JELENA OBADIĆ I SARA ZRNA.

Na povratku svečani doček su pobjednicima pripremili članovi udruge uz vatromet , kolače i tortu.

opširnije + galerija slika

__________________________________________________________________________________________________


UDRUGA ŽENA DONJI HRAŠĆAN
Izlet u Bratislavu i Beč


Nakon ovogodišnjeg posjeta Plitvičkim jezerima i Budimpešti, Udruga žena Donji Hrašćan uputila se na još jedno lijepo i zanimljivo putovanje, izlet u Bratislavu i Beč.

U subotu 01.10.2011. u ranim jutarnjim satima krenule smo autobusom kroz Mađarsku do Bratislave.
Po dolasku u Bratislavu prvo smo otišli do dvorca koji se nalazi 100 m iznad Dunava i s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad, a zatim smo razgledale ostale znamenitosti Bratislave : vrata sv. Mihaela, katedralu sv.Martina, glavni trg s Rolandovom fontanom, Staru vijećnicu, Narodno kazalište...
Budući da su Bratislava i Beč dva najbliža europska grada koje spaja i rijeka Dunav, u popodnevnim satima krenule smo za Beč, i to katamaranom koji vozi po Dunavu. Nakon sat i pol vožnje po Dunavu stigle smo u Beč gdje smo vidjeli Operu, Parlament, Rathaus, katedralu sv. Stjepana, Graben, Hofburg, a takađer smo našle vremena za kavu i sacher tortu, a neki i za kratki shoping.

Na kraju lijepog dana pune dojmova krenule smo kućama, s nadom da ćemo se uskoro opet uputiti na lijepi izlet i druženje.


opširnije + galerija slika

__________________________________________________________________________________________________


20 GODINA KOMPANIJE TEHNIX
Predsjednik Ivo Josipović u Donjem Kraljevcu u Tehnixu


Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u ponedjeljak 26.09.2011. je proslavila 20 godina postojanja te je tim povodom u progon puštena novoizgrađena tvornica te solarna elektrana kapaciteta 120 MW.


Jubilej ove uspješne tvrtke uveličao je i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović


opširnije


__________________________________________________________________________________________________

Vijesti | VMO D.Kraljevec | OPĆINSKA TIJELA | SJEDNICE | DOKUMENTI | UDRUGE | Rudolf Steiner | Arhiva | Načrt strani


Podmeni

tumblr analytics

Nazaj na vsebino strani | Nazaj na glavni meni