Glavni meni

web stranica Općine Donji Kraljevec

Traži

Na vsebino strani

Engleski jezik

Arhiva > 5. mjesec 2012.

Engleski jezik na druge načine

OŠ Hodošan je svoje uobičajene aktivnosti nadopunila posebnom nastavom engleskoga jezika. Ova aktivnosti u mnogočemu nadmašuje redovito obrazovanje učenika i bez danas jako „modernog“ naziva – projekt.
Gost 7.razredima bila je učiteljica engleskog Sofija Fruk rodom iz Canberre, iz Australije. Tijekom ljetnih praznika došla je u posjet rođacima u Međimurje, upoznala sadašnjeg supruga i ostala. S obitelji živi u Varaždinu gdje i radi. Učenicima je pričala o australskoj kulturi i starosjediocima. Kako se u Australiji govori malo drugačiji engleski „Slang“, ona je čitala riječi, a učenici su prevodili uz mnogo smijeha i zabave. Štapićima i temperama slikali su na način kako su to nekad radili Aboriđini - točkama. Pjevalo se, razgovaralo i propitkivalo, a učiteljica Sofija je strpljivo odgovarala.
Drugi gost bio je Peter Hopwood, predstavnik Britanskog vijeća, rodom iz Watforda, iz Velike Britanije. Uputio je učenike na korištenje raznolikih materijala koje mogu naći na stranici British Councila. On je došao u Hrvatsku prije 11 godina. Posjetio je Rovinj poslovno i tamo upoznao svoju sadašnju suprugu. Sad živi u Varaždinu sa svojom obitelji i radi u svojoj tvrtci. Voli živjeti u Hrvatskoj te kaže da je život mnogo mirniji u odnosu na London. Također voli našu prirodu i hranu. Zanimao ga je život u Hodošanu, školi Hodošan te znanje učenika o Velikoj Britaniji i interes za engleski jezik. Vidio je da su učenici veoma „rado se uključuju u razgovor te pokušavaju zvučati kao Britanci“. Prezentirao je temu „Olimpijske igre“ 6. i 8. razredu. Tema je bila posebno zanimljiva zbog predstojećih Olimpijskih igara u Londonu. Olimpijade su nakon toga detaljno obrađene i integriranim danom na kojem je učenike posjetio i olimpijac Filip Ude.
Sedmi i osmi razredi zatim su posjetili
Hrvatsko-američko društvo u zagrebačkoj Petrovoj ulici te Američki kutak u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.
U zgradi Hrvatsko-američkog društva učenici 8. razreda upoznali su predavača Nevena koji je govorio o američkom sustavu školovanja te znamenitostima New Yorka. Zainteresirani za školovanje u SAD-u dodatno su se informirali jer je predavač imao čast tamo studirati. Najviše mu se svidjela mogućnost djelomičnog izbora školskih predmeta te veliki izbor slobodnih aktivnosti. Posebno ga se dojmio američki nogomet. Učenici su saznali da ovo društvo organizira kampove za učenike u SAD-u te da se mogu priključiti. Aktivno su sudjelovali u razgovoru, dobili posebnu pohvalu te dvije knjige za nagradu zbog visokih rezultata u kvizu znanja o SAD-u i New Yorku.
U
Američkom kutku u Preradovićevoj ulici učenike je primila zaposlenica Marina i uvela ih u razgovor i radionicu s mladim Newyorčaninom Samom Koplewiczom te provela knjižnicom Bogdan Ogrizović. Sam je istraživač na sveučilištu Fullbright Fellowship, a trenutno u Zagrebu radi na istraživanju kako se hrvatska vlada bori protiv korupcije i pranja novca te ujedno upoznaje našu kulturu. Govorio je o „velikoj jabuci“ i njenih 5 četvrti: Manhattanu, Brooklynu, Queensu, Bronxu i Staten Islandu. Posebno dirljiv dio bio je o 11. rujnu, danu prekretnice za cijelu Ameriku. U to vrijeme bio u školi na satu povijesti. Rekao je da su nekoliko dana svi morali nositi maske na licu zbog dima i prašine. Ono što najviše voli u New Yorku je njegova kulturna raznolikost. Možete vidjeti ljude svih nacionalnosti, osjetiti njihovu kulturu i kušati hranu, nešto što u Zagrebu nedostaje. Posebno je pričao o Danu zahvalnosti, danu kad se obitelj okuplja te obilno blaguje.
Osnovna škola Hodošan djeluje u sredini koja nema drugih kulturnih i obrazovnih ustanova. Zato već više godina za redom učenicima na mnoge načine omogućava drugačije dopune znanja. Za dodatno učenje engleskog jezika zaslužna je
učiteljica engleskoga jezika Sandra Balent. Škola je stoga od predstavnice Američke ambasade, u sklopu čega djeluje Američki kutak, dobila na poklon knjižice za čitanje, a značkama hrvatske i američke zastave nagrađeni su najaktivniji učenici. Da bi se tema zaokružila u matičnoj školi trenutno se postavlja izložba poštanskih maraka vezanih uz olimpijske igre, a dio zbirke popunjava se markicama Australije i Kanade. (tekst: Ana Jančec, Ines Oreški i Ana Zrna, snimke Ivana Kirić)

Vijesti | VMO D.Kraljevec | OPĆINSKA TIJELA | SJEDNICE | DOKUMENTI | UDRUGE | Rudolf Steiner | Arhiva | Načrt strani

tumblr analytics

Nazaj na vsebino strani | Nazaj na glavni meni