Glavni meni

web stranica Općine Donji Kraljevec

Traži

Na vsebino strani

Steiner Express - foto galerija - 24.02.2011.

Rudolf Steiner

Rudolf Steiner express povezao Köln, München, Beč i Donji Kraljevec

Posebni vlak Njemačkih željeznice „Rudolf Steiner express“ u petak je, 25. veljače 2011. stigao je do Donjeg Kraljevca u Međimurju. Brojni turisti i štovatelji znanstvene, humanističke i umjetničke ostavštine dr. Rudolfa Steinera pohodili su tako njegovu rodnu kuću na 150-tu obljetnicu njegova rođenja.

U organizaciji i samom prometovanju posebnog vlaka veliki su doprinos dala i društva unutar HŽ Holdinga d.o.o. Njegovo prometovanje je prošlo nesmetano i izazvalo je veliki interes lokalne javnosti i ljubitelja željeznice iz nekoliko zemalja.

Posebni je vlak dan prije (u četvrtak) prometovao od Kölna do Münchena, a u petak je prometovao na relaciji München – Salzburg – Graz – Maribor – Donji Kraljevec.

Mnogi građani, brojna lokalna društva i puhački orkestar dočekali su sam vlak koji je stigao oko 16 sati i 15 minuta. Svečani program u organizaciji Centra dr. Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca nastavio se ispred same rodne kuće dr. Steinera. Mnogi putnici i ugledni gosti iz vlaka govorili su pred okupljenima. Također se obratio i član uprave HŽ Holdinga Predrag Zekić. Među gostima bili su i djelatnici HŽ-a: Mario Musa, član uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o., Vladimir Kozjak, manager regionalne jedinice HŽ putničkog prijevoza iz Varaždina, Anđelko Horvat, šef prometne sekcije Varaždin i brojni drugi.

fotografije: Dragan Višnjić - Dragec i Dobriša Habuš

Dvjestotinjak putnika u samom vlaku bilo je oduševljeno Međimurjem, istovremeno i malo razočarano jer ono samo nema značajniju turističku ponudu. Dr. Rudolf Steiner kao osnivač antropozofije i waldorfskih škola svojim je radom i pisanjem ostavio duboki trag u pedagoškom i umjetničkom djelovanju u centralnoj Europi i njegova rodna kuća u Donjem Kraljevcu potencijalni je temelj za uspješno turističko djelovanje tog dijela Međimurja.

Koliko je dr. Steiner cijenjen govori i činjenica da su u posebnom vlaku osim ljudi iz Njemačke i Austrije bili i mnogi njegovi štovatelji iz brojnih zemljama, jedna je putnica primjerice stigla čak iz Indije.

Nakon svečanosti u Donjem Kraljevcu vlak je oko 19:30 odvezao putnike u Čakovec gdje je u Centru za kulturu izveden prigodni koncert. Gosti su noćili u Čakovcu i ujutro su oko 8:50 sati krenuli vlakom prema mjestima u Austriji Brunn am Gebrige i Neuedörfl te na kraju do Beča. Nakon cijelog dana prigodnih događanja u Beču (nedjelja), vlak je svoje goste vratio natrag u Njemačku u ponedjeljak, 28. veljače.

Sam vlak bio je sastavljen od dva vagona prvog, dva drugog razreda i dva vagona restorana. Radi se o muzejskim vagonima koji su građeni šezdesetih godina 20. stoljeća koji su klimatizirani, a zanimljivo je i da imaju postolja za brzinu od 200 km/h. Jedan vagon restoran bio je „Trans Europa Express“. Radi se o legendarnoj usluzi međunarodnih vlakova koje je pružalo više željezničkih uprava u doba prije EuroCity vlakova. Drugi vagon restoran inače vozi u sastavu muzejskog vlaka „Rheingold express“ koji prometuje dolinom rijeke Rajne, a nekada je također bio dio usluge „Trans Europa Express (TEE)“.

Ante Klečina

Vijesti | VMO D.Kraljevec | OPĆINSKA TIJELA | SJEDNICE | DOKUMENTI | UDRUGE | Rudolf Steiner | Načrt strani

tumblr analytics

Nazaj na vsebino strani | Nazaj na glavni meni