Upozorenje o obaveznom uklanjanju ambrozije na području Općine Donji Kraljevec

Komunalno redarstvo upozorava

 

AMBROZIJA (lat. Ambrosia artemisiofolia) je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu.

Ambrozija je jednogodišnja biljka visine od 20 cm do 2 m. Korijen je vretenast, stablo je uspravno, razgranato, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama, jako izrezanim, sa uskim režnjevima. Presjek stabla je četvrtast ili okrugao. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvijetove na vrhu stabala i grana, žućkaste boje. Niče od sredine travnja, a cvate u kasno ljeto i jesen, od sredine srpnja do prvih jesenjih mrazeva.

 

Porijeklo ambrozije

Ambrozija nije europska biljka, već je unesena iz Sjeverne Amerike. Na kvadratnom metru gdje nikne najčešće ima oko 300, pa čak i do 700 biljaka. Jedna biljka može proizvesti 2,5 milijardi peludnih zrnaca u tijeku dana, a 20 do 30 zrnaca u kubnom metru zraka potrebno je da izazove alergiju kod osjetljivih ljudi. Sitni zelenkasti cvjetovi  oprašuju se vjetrom uz čiju pomoć zrnca peluda mogu prijeći i do 150 kilometara. Jedna razvijena ambrozija proizvodi oko 8 milijardi peludnih zrnca i 3-5 tisuća plodova. Gradi velike, skoro potpuno čiste formacije, naročito na otvorenim, osunčanim, zapuštenim staništima.

Zahvaljujući velikoj prilagodljivosti nastanjuje različita staništa ali ih nikad nećete naći u šumama.

Svemu tome treba dodati i važnu činjenicu da sjeme ambrozije može zadržati klijavost u zemljištu i do 40 godina.

 

Štetnost

Pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena i izaziva alergiju kod 10% ljudi. Od svih peludnih alergija pelud ambrozije je uzročnik u 50 do 60% slučajeva. U peludu ambrozije su određena 52 sastojka od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim dišnim putevima, alergijskom manifestacijom, kihanje, svrbež u nosu, rinitis (zapaljenje nosa), vodeni iscjedak iz nosa, svrbež u grlu, peckanje u očima, natečeni kapci, otežano disanje, gušenje, malaksavost. Sve češće se u svijetu bilježe smrtni slučajevi izazvani pretjeranom alergijskom reakcijom na ambroziju. Ambrozija ne izaziva samo reakcije kod ljudi već i kod životinja.

 

Suzbijanje

Poseban problem ambrozije je njeno uništavanje koje bi trebalo početi svake godine već krajem svibnja ili početkom lipnja, kada je biljku veličine 20 cm najbolje počupati. Kasnije tijekom vegetacije, a neposredno prije otvaranja cvjetova, otprilike do polovine ili do kraja srpnja biljke se mogu pokositi. Najvažnije je da se to učini prije sazrijevanja cvjetova, dakle prije otpuštanja peluda.  Sezonske mjere odnose se na  košnju, čupanje, primjenom herbicida . Košenje (dva puta godišnje) daje dobre rezultate jer se drastično smanjuje broj muških cvjetova (samim tim i količina peluda).  Agrotehničke, mehaničke i kemijske mjere uništavanja moraju se provoditi sustavno i kontinuirano jer se svake godine ova biljka javlja na sve većim površinama i sve više je odraslih, a posebno djece alergičnih na ambroziju.

 

Poljokomunalni redar:

Robert Balent