Hodošan (mj. Fodošene) također je staro naselje. U 13. stoljeću spominje se grof Hodoš s posjedom na mjestu današnjeg sela po kojemu je mjesto dobilo ime.

1660. godine mjesto ima 49 domaćinstava dok 1771. godine ima već 83 i 681 stanovnika.

Usred sela je kapela sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika od poplava, što upućuje da su Mura i Sratka često plavili ovo naselje. Kapela, podignuta 1835., ima lađu-paralelogram, zaobljeno svetište, zvonik uz glavno pročelje i na njemu sunčani sat. Od likovnih vrijednosti u kapeli se očuvala slika patrona u klasicističkom stilu. 1852. podignut je na zapadnom rubu sela spomen-stup sv. Obitelji.

U Hodošanu još polovicom prošlog stoljeća djeluje osnovna škola, u divnoj, secesionističkoj školskoj zgradi, izgrađenoj 1903. Novosagrađenu školu iz 1982. godine, danas pohađaju učenici iz Hodošana, Donjeg Hrašćana, Palinovca, Donjeg Pustakovca i Svetog Jurja u Trnju.

Hodošan je rodno mjesto pjesnika i svećenika Luke Purića (1881.-1914.), hrvatskog borca za vraćanje Međimurja matici, vjerojatnog autora brošura Kako je našoj Hrvatskoj braći u Međimurju (1904.), O ljubavi domovine (1905.).

Mjesto živi za šport: u njemu djeluje jedan od najuspješnijih nogometnih kolektiva, NK “BUDUĆNOST”, a iz Hodošana je potekao hrvatski atletičar Branko Zorko.

U mjestu je aktivna lovna jedinica “Fazan” i Dobrovoljno vatrogasno društvo, osnovano 1925.

Marljivošću i solidarnim radom mještani su uredili centar sela, izgradili športsku dvoranu za klub i školu i uopće, svakodnevno pokazuju kakve rezultate mogu ostvariti složan rad i ljubav za svoje mjesto.