Projekt „Snažno zaželi“- faza II je program zapošljavanja žena koji provodi USR „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec u trajanju od 15 mjeseci, koji je 100% sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije.
U tijeku provedbe projekta „Snažno zaželi“- faza II, našim vrijednim djelatnicama je tijekom mjeseca svibnja 2022.g. u prostorijama općine Donji Kraljevec podijeljene su jakne i majice za rad s korisnicima.

S obzirom da se bliži završetak provedbe projekta želimo naglasiti da je zaposleno 10 žena koje su preuzele brigu za 70-tak starijih i nemoćnih osoba. Krajnji korisnici ovog projekta ističu da su izuzetno oduševljeni i zadovoljni s uslugom koja im se pruža te priznaju kako više ne mogu zamisliti svoj život bez ovakvog oblika pomoći.

Naše brižne i vrijedne djelatnice projekta naglašavaju da su starije osobe često same u svojim domovima i pomalo zaboravljene, izolirane od svakodnevnih društvenih događanja te im je potreban razgovor i druženje, a imaju i veliku ulogu u povećanju kvalitete njihovih života vodeći brigu o urednosti njihovih skromnih domova kao i o njima samima. 

  Jedan takav primjer je prikazan kroz rad naše gerontodomaćice kod njezine korisnice:

„U rujnu mjesecu bude godina dana otkako dolazim u kuću obitelji Štefok. Tu s roditeljima živi jedna draga mlađa osoba, Karmela koja mi je posebno prirasla srcu. Doduše, znam je i sjećam je se iz ranog djetinjstva, osnovne škole.. a ovaj moj posao produbio je vezu s Karmelom. Karmela naime boluje od raznih zdravstvenih tegoba,  najgori problem su njene agresivne alergije kako na hranu, tako na biljni i životinjski svijet, kemiju,

I dok je cijeli svijet od početka pandemije Covid-a 2020.g. kukao o izolacijskim mjerama, represijama, prisilama, oduzimanjem osnovnih građanskih sloboda , Karmeli je to bilo potpuno normalno. Ona je “zatvorena” , izolirana godinama  da ne velim desetljećima zbog svojih alergija, a vrijeme Covid-a još je više pogoršao njenu osjetljivu zdravstvenu situaciju. Karmela se ne smije cijepiti, Karmela ne smije među ljude, Karmela ne smije više puta ni na zrak jer cvate bazga, lipa, topola, ljeska , jer se kosi trava, jer je sunce prejako … Maske vezane za Covid koje smo morali nositi, na koje se žalio cijeli svijet, zbog kojih je čovječanstvo prijetilo državnim udarima, Karmeli je upravo ta  maska (više puta i dvije na ustima i nosu) dio svakodnevnog života. Godinama.

U kući kao i svaka gerontodomaćica, pomažem u održavanju domaćinstva čistim. Tu se posebice misli na prostorije u kojima boravi Karmela. Češće se briše prašina i usisava, češće brišu police na kuhinjskim elementima, ormarićima, policama.. No najvažniji i najljepši dio posla vezan je uz Karmelu. Kroz proljetne i ljetne mjesece vrijeme provodimo više-manje u kući.

Posebni doživljaj i iskustvo imala sam kada je Karmelina majka nedavno bila tjedan dana na operaciji u bolnici u Zagrebu. Nakon mnogo mnogo vremena prvo odvajanje bolesne majke i kćeri. Iako Karmela preda mnom ne pokazuje mnogo emocija prema roditeljima, vidjelo se na licu, u očima ta crta zabrinutosti. No, tu sam bila svaki dan da se brinem o njoj, da joj olakšam svakodnevicu bez majke. Karmeli je potrebna pomoć oko domaćinstva, spremanja ručka, kontrola, odnosno podsjetnik da ne zaboravi koji od lijekova U mojoj bilježnici je popis svega što Karmela može, a pogotovo što ne smije nikako jesti, te smo se toga držale do povratka majke iz bolnice.

Moja najveća nagrada za dolazak u kuću ove obitelji su riječi da sam njihov član obitelji, da sam poput još jednog njihovog djeteta. A dok ti se dade do znanja da je moja korisnica u ovih godinu dana živnula, da je veselija, aktivnija, da ima više ideja i volje za svaki novi dan onda je to i meni najveća nagrada i veselje ovog posla.“