Palinovec je malo naselje smješteno u Međimurskoj županiji i nalazi se u sastavu općine Donji Kraljevec te obuhvaća površinu katastarske općine Palinovec od 72 hektara Samo naselje locirano je u samom središtu donjeg Međimurja, a cestovnim pravcima povezana je sa okolnim naseljima iz općine Mala Subotica i Domašinec. Glavnim dijelom locirano je uz cestu Prelog – Mursko Središće te uz cestu Palinovec- Palovec.

Sve kuće u skladu sa prostornim planom građene su od opeke i betona i pokrivene su crijepom, na način da imamo prizemnice, visoke prizemnice i katnice i sve su pretežito u privatnom vlasništvu.

Od ostalih građevina u naselju imamo društveni dom sa dvoranom, Područnu školu u sastavu sa Osnovnom školom Hodošan u sklopu koje postoji i trgovina Trgocentra, vatrogasni dom u kojem je DVD Palinovec i sportski dom u kojem je nogometni klub Mladost.

Vanjsko uređenje obiteljskih kuća uređeno je na prihvatljiv i simpatičan način tako da vožnja ili šetnja naseljem predstavlja užitak koji ostaje u sjećanju. U naselju imamo gotovo sve osim kanalizacije što nam ostaje prioritet za izgradnju u budućnosti. Imamo izgrađenu dobru električnu mrežu, plinsku mrežu, vodovodnu mrežu, telefonsku mrežu što je sve izgrađeno nekadašnjim samodoprinosom i obiteljskim davanjima odnosno sve što imamo u naselju izgradili smo sami.

Gotovo svako domaćinstvo ima telefon, automobil, traktor a mnoga čak i duplo od toga što puno govori, ali život u Palinovcu nikad nije bio lagan što je vidljivo iz fotografija.

Naši mještani nekad su se većinom bavili poljoprivredom međutim danas gotovo svaka kuća ima zaposlenog.

Posljednji veliki uspjeh svih mještana u izgradnji Palinovca bio je 19.03.1995. godine kada smo adaptirali i dogradili kapelicu koju je posvetio biskup monsinjor Đuro Kokša, te se od te godine svake godine 19.03. obilježava kao dan Palinovca.

Prema posljednjem popisu iz 2001. godine u Palinovcu živi 792 osoba smještenih u 228 domaćinstava (podaci prema Državnom zavodu za statistiku). Od toga 372 muške osobe i 420 ženskih osoba.

U naselju imamo dva parka, jedan manji u središnjem dijelu u kojemu se nalazi spomenik žrtvama drugog svjetskog rata i jedan veći koji pokriva velik dio južnog Palinovca.

Isto tako postoji kapelica Presvetog Trojstva u kojoj se povremeno okupljaju mještani Palinovca za vrijeme misnog slavlja ili nekakvih drugih svečanih prilika.

Treba još i spomenuti pil Svetog Roka, zatim Raspelo i kip žalosnog Isusa koji se nalazi malo izvan Palinovca.

Za potrebe naših mještana u naselju imamo ugostiteljski lokal i dvije trgovine.

U mjestu djeluju i rade: Dobrovoljno vatrogasno društvo, zatim Nogometni klub “Mladost” Palinovec, Udruga žena i športsko-ribolovno društvo ”Šaran”.