Palinovec se smjestio na površini od 72 hektara katastarske općine Palinovec. Samo naselje je cestovnim pravcima povezano s okolnim naseljima iz općine Mala Subotica i Domašinec. Glavnim dijelom locirano je uz cestu Prelog – Mursko Središće te uz cestu Palinovec- Palovec.

Od ostalih građevina u naselju nalazi se društveni dom s dvoranom, Područna osnovna škola u sastavu Osnovne škole Hodošan u sklopu koje se smjestio Vatrogasni dom u kojem djeluje DVD Palinovec te sportski dom u kojemu je sjedište nogometnog kluba Mladost.

Mještani su se nekad većinom bavili poljoprivredom međutim danas gotovo svaka kuća ima zaposlenog.

Posljednji veliki uspjeh svih mještana u izgradnji Palinovca bio je 19.03.1995. godine kada je adaptirana i dograđena kapelica Presvetog Trojstva koju je posvetio biskup monsinjor Đuro Kokša, te se od te godine svake godine 19.03. obilježava kao dan Palinovca.

Treba još i spomenuti pil Svetog Roka, zatim Raspelo i kip žalosnog Isusa koji se nalazi malo izvan Palinovca.

U naselju su dva parka, jedan manji u središnjem dijelu u kojemu se nalazi Spomenik žrtvama drugog svjetskog rata i jedan veći koji pokriva velik dio južnog Palinovca.

U mjestu djeluju Dobrovoljno vatrogasno društvo, zatim Nogometni klub “Mladost” Palinovec, Udruga žena i športsko-ribolovno društvo ”Šaran”.