Dana 02.09.2022.g. u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je završna konferencija projekta „Snažno zaželi“ – faza II. Uz žene zaposlene na projektu konferenciji su nazočili partneri u projektu predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren, predstavnica Centra za socijalnu skrb Prelog Iva Ivančić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Mario Zamuda i načelnik Općine Donji Kraljeve Miljenko Horvat.

Projekt je provodila USR „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec te joj je dodijeljeno ukupno 900.480,00 kn uz stopostotno financiranje od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava, odnosno iz Europskog socijalnog fonda. Projekt „Snažno zaželi“ je program zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, posebno onih iznad 50 godina starosti, koje pružaju pomoć krajnjim korisnicima, dolazeći u njihov dom i pomažući im na razne načine – u kućanskim poslovima, odlaskom u dućan, razgovorom s njima kako se ne bi osjećali usamljenima. Provedba projekta je trajala 15 mjeseci, dok su žene pružale uslugu pomoći u kući 12 mjeseci. U tijeku provedbe projekta pet je žena prošlo program osposobljavanja za gerontodomaćice, čime je steklo javnu potvrdu o osposobljavanju.  

Provedba projekta je bila vrlo uspješna i za djelatnice na projektu i za naše krajnje korisnike čime je ostvarena višestruka dobrobit projekta od uključivanja žena u projekt čime se dao doprinos njihovoj integraciji u društvene aktivnosti, a s druge strane povećala se razina kvalitete života krajnjih korisnika i cjelokupnog lokalnog stanovništva. Naposljetku se potaknula socijalna uključenost i spriječila rana institucionalizacija.

Načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat je istaknuo kako je malo programa koji donose toliko zadovoljstva među ljudima kao što je projekt „Snažno zaželi“. Čovjek ne treba puno, potreban mu je samo razgovor, da isprazni dušu, a to smo postigli s ovim programom. Dodatna fizička pomoć je samo druga strana priče. Zato bih iskreno zahvalio ovim ženama koje su s nama na projektu već tri i pol godine.

Nestrpljivo se iščekuje nastavak projekta Zaželi – faza III, pa se nadamo skorijem potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ovo je vrlo hvalevrijedan projekt koji značajno diže kvalitetu života svih uključenih strana te jedna velika hvala svim sudionicima koji su na bilo kakav način pomogli u provedbi projekta.