Općina Donji Kraljevec poziva sve vlasnike i posjednike zemljišta na provođenje mjera i aktivnosti usmjerenih na uništavanje ambrozije. Podsjećaju se svi vlasnici i posjednici zemljišta da su se obavezni pridržavati Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u cilju njezinog suzbijanja i sprečavanja daljnjeg širenja.

Ambrozija u posljednjih 20 godina predstavlja glavni korov u zemljama središnje  i jugoistočne Europe. Prvenstveno  je problem jer je jedan od najagresivnijih  izvora alergena te kao takva predstavlja zdravstveni problem za stanovništvo. Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka.U našim krajevima niče sredinom travnja, cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do prvih mrazeva. Oprašuje se vjetrom.

Ambrozija obično raste pokraj putova i cesta, željezničke pruge, uz potoke i kanale, u zapuštenim dvorištima, vrtovima, poljoprivrednim površinama, uz rubove šuma, na svim neodržavanim površinama s dovoljno sunca. Ambroziju je najbolje suzbijati mehanički čupanjem ili košnjom u vrijeme dok su biljke male. Uoči li se ambrozija u cvatu preporuča se biljku odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine.